НОВИНИ

Първият ден от болничния няма да се плаща от догодина

Три важни социални решения взе управляващата коалиция днес. Първият ден от болничните да не се плаща след 1 януари догодина, минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли и детската градина за социално слабите деца да е безплатна. Промените ще бъдат заложени в държавния бюджет преди окончателното му приемане в парламента.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:05, 14.11.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща и ще е за сметка на работника се договориха в управляващата коалиция. Без да стане ясно чие е предложението, коалиционните партньори го защитиха с мотив, че това е установена мярка в целия Европейски съюз. Смятат, че тя ще спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивните дни.

Красимир Каракачанов, вицепремиер: 18 милиона дни са болничните при няма 8 през 2013 година, както подчерта г-н Симеонов. Това е логиката, всички знаем за какво става дума. Пускаш болничен да си удължиш почивните дни, да ги слееш, но не е редно това да тежи.

От синдикатите реагираха с брифинг , на който определиха решението за болничните като неочаквано и без консултации с тях. Не им допада внушението , че всички работници са измамници. Казват, че последната договорка с работодателите била трите дни болнични да се върнат в НОИ. В разговори днес са предупредили, че готвят протести.

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Няма как ние да коментираме по друг начин подобно решение - като неприемливо, меко казано. Да не кажа някои по-остри думи, но по-острите думи ще бъдат свързани с това, че ние няма да приемем такова решение. Какво точно и как ще реагираме е въпрос на следващите часове.

По отношение на увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 250 лв. управляващите смятат, че това ще засегне около 800 хиляди души. Коалиционните партньори решиха да внесат предложение в помощ на социално слабите родители.

Валери Симеонов: За 4-, 5- и 6-годишните деца да бъдат задължително в детска градина, като съответно държавата ще поеме разходите за такси на тази група деца.

Критерият на кого ще плаща държавата ще е свързан с доходите и всяка община ще определя децата, които ще получат безплатна детска градина. Управляващите искат и създаването на фонд от 70 милиона лева, с който ще се финансира строителството на детски градини и училища. Планират такава сума да се залага 3 години. С тези си решения коалиционните партньори смятат, че реализират приоритети, заложени в програмата за управление.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Смятаме, че чрез диалог може да постигаме по-добри неща и това, което ни предстои следващата година, ни задължава да държим стабилно управлението на държавата и да залагаме на стабилно парламентарно мнозинство.

От партия "Атака" разпространиха съобщение, в което казват, че не са били поканени на коалиционния съвет. Иначе щели да настояват за изпълнение на предизборното обещание за минимална пенсия от 300 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите се обявиха против неплатените болнични
Синдикатите се обявиха против неплатените болнични
ДРУГИТЕ новини: Време за пречистване
ДРУГИТЕ новини: Време за пречистване