НОВИНИ

Турция повиши основната лихва до 24%

Централната банка на Турция повиши вчера основната лихва до 24% и това доведе до рязко поскъпване на турската лира. Мярката бе разкритикувана от президента Ердоган.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:06, 14.09.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
турция повиши основната лихва

Голяма част от жителите на Истанбул са скептични, че действията на Турската централна банка и повишаването на основната лихва ще се отрази благотворно на турската лира. Централната банка в Анкара повиши лихвения процент агресивно - от 17 на 24 процента. Този ход бе определен от някои като опит да се докаже независимостта на банката от президента Реджеп Ердоган.

Несил Пейнирчи, 33 години: Мисля, че като независима институция, централната банка прави каквото е необходимо. Турската лира се обезценява спрямо долара много бързо. Предприетите мерки овладяха ситуацията. Но не съм сигурен дали чрез тази последна стъпка намаляването на инфлацията ще е устойчиво.

Какво обаче мислят икономистите?

Йозлем Деричи Сенгул, икономист: Турската икономика имаше нужда от подобно затягане, защото битката с инфлацията не вървеше добре. Нивата на инфлация се движат около 20%. Възможно е през следващите месеци тя отново да се повиши. Затова очаквахме конкретни действия от страна на централната банка, но не толкова крайни.

Според президента Ердоган обаче, именно високият лихвен процент, е в основата на инфлацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Флорънс е понижен в първа степен
Ураганът Флорънс е понижен в първа степен
Днес е Кръстовден
Днес е Кръстовден