НОВИНИ

Учени изясниха истинската причина за появата на кариеси

Американски и австралийски учени установиха, че причината за появата на кариеси не е генетичното предразположение, а нездравословният начин на живот и неправилните грижи за устната кухина, съобщи Лента.

bnt avatar logo
от БТА
14:30, 17.09.2017
6619
Чете се за: 00:30 мин.
Още
учени изясниха истинската причина появата кариеси

Специалистите са взели натривки от устната кухина у 5-11-годишни близнаци, 205 от които еднояйчни, а 280 - двуяйчни. Това е позволило да бъдат открити различията в генетичните особености на оралния микробиом у деца, които се развиват в сходни условия.

Учените констатираха, че част от микрофлората действително се наследява, но не онази, която е свързана с поява на зъбни увреждания. Специалистите заключиха, че с времето процентното съотношение на предаваните от родители на деца микроби намалява, докато броят на свързаните със заобикалящата среда микроорганизми се увеличава. За съдържанието на стрептококи, с които е свързано развитието на кариеси, в устата са отговорни външни, а не наследствени фактори.

Експертите препоръчват грижите за устната кухина при децата да започнат преди появата на зъбки. По мнението на учените, за разпространението на бактерии по зъбите допринася консумацията на захар. Те препоръчват като профилактика зъбите да се мият не по-малко от два пъти дневно.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Host & Microbe.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният самолет на парижко летище излетя след извършената проверка
Задържаният самолет на парижко летище излетя след извършената проверка
Русия и Ирак възобновиха въздушните си връзки след 13 години прекъсване
Русия и Ирак възобновиха въздушните си връзки след 13 години прекъсване