Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив реабилитираха сочената за една от най-опасните за здравето храни – маргарина. Според преподаватели, новите технологии за направата на маргарина изключват от него всички вредни съставки. Лекари...
Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив реабилитираха сочената за една от най-опасните за здравето храни – маргарина. Според преподаватели, новите технологии за направата на маргарина изключват от него всички вредни съставки.
Лекари отдавна съветват да не консумираме маргарин, защото съставките му предизвикват инфаркт.
"Маргаринът е демонизиран поради факта, че преди двайсетина и повече години в него бяха открити т.нар. транскиселини в по-големи количества отколкото се намират в естествените продукти", разказа доц. Панталей Денев, зам.-ректор на УХТ – Пловдив.
Транскиселините водят до склероза. Технологията за приготвянето на маргарина вече била сменена. По европейски пример маргаринът се получавал чрез замяна на един вид масни киселини с друг. Затова в по-новите продукти вече се откривали полезните омега три и омега шест мастни киселини.
"Маргарините, които ги ядем в България, ги ядат и хората в Европа. Не вярвам някой в Европа да допусне да се храни население с нездравословни храни" допълни доц. Денев.
Потребителите обаче не вярват и на примера с Европа. И учените признават, че в крайна сметка всичко е до дозата, и твърдят, че една-две филийки с маргарин дневно не са повод за притеснение.
Автор: Николай Райшинов
Оператор: Георги Котов