НОВИНИ

Учени откриха най-добрия природен антидепресант

За да се подобри настроението, е нужно да се използва ароматно тревисто растение, което разрежда кръвта и понижава кръвното налягане, съобщи Лайф. Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че съединението куркумин, което се съдържа в подправките, повишава настроението, а редовната му употреба подобрява паметта и когнитивните функции на мозъка.

bnt avatar logo
от БТА
10:55, 25.01.2018
Чете се за: 00:21 мин.
Още
учени откриха добрия природен антидепресант

В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркумин притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства в лабораторна среда. Активността му е съпоставима с тази на промишлените лекарствени препарати и може да допринесе за спиране развитието на болестта на Алцхаймер.

Използването на куркумин в храната стимулира активността на амигдалата и хипоталамуса - мозъчни зони, които "отговарят" за спомените, впечатленията и емоционалността. Оказва се, че куркумин вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.

Но далеч не всички хора понасят куркумин. Повечето от онези, които го използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе представиха книгата за живота на Стоянка Мутафова
В Русе представиха книгата за живота на Стоянка Мутафова
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се готви за пети брак
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се готви за пети брак