НОВИНИ

Ученици изобретиха кошче, което благодари за изхвърлената смет

Ученици от столичното 23-то училище изобретиха кошче, което благодари за изхвърления боклук. Проекта си първо реализират в училище, а най-силната подкрепа получават от преподавателите си по информационни технологии. Интерес към говорещото кошче вече има от еко министерството и Столичната община. А проектът им е доказателство, че реформата в образованието, за която толкова говорим, е възможна. Учениците от 23-то училище са герои на нашата рубрика за технологии днес.

Николай Минков
от Николай Минков
17:22, 14.10.2016
Чете се за: 01:51 мин.
Още

"Те са ученици от 12-ти клас на столичното училище "Жолио Кюри". Решават да създадат ученическа компания с една единствена цел - на базата на иновациите да направят такава разработка, която в последствие не само да произведат, но и да реализират в реалния бизнес.

Вержиния Иванова - ученик от 12 б клас на 23 СОУ: "Като част от учебния ни процес в 11 клас трябваше да създадем идея, която да е социална и екологично насочена. Всеки един член от екипа ни даде своята идея и в последствие решихме коя да бъде тази наша идея, а именно иновативно смарт кошче, което казва "много благодаря", когато изхвърлите отпадъка си в него".
Денис Павлов - ученик от 12 б клас на 23 СОУ: "Идеята за смарт кошчето е моя. Една вечер седнах и на бял лист начертах всичко. Тази скица я представих на инженер, който детайлно състави самата структура на кошчето. Цялото производство отне 6 месеца".

Самото кошче е изградено от черен метал с ширина метър на метър и 30 на 40 в основата, като в него има електроника. Главната част на електрониката е сензорът за движение, който при изхвърляне на отпадък отчита и благодари на потребителя. Има лед лента около отвора

Цялата тази електроника се захранва от слънчев панел.

Избрахме слънчевия панел поради възможността да бъде поставен както на открити, така и на закрити пространства. Основната част за електрониката я направихме ние. Редица фирми ни помогнаха за самото съставяне на кошчето, основно металната част, но всичко останало ние си го направихме, монтирахме и сглобихме".

Министерството на околната среда се заинтересува от идеята. Свързва се с ученическата компания и нещо повече - дори решава да закупи готовия проект".

Веселина Миткова - ученик от 12 б клас на 23 СОУ: "Столичната община също прояви интерес към нашия проект. Проведохме среща със зам. кмета Тодор Чобанов и бяхме уверени, че той ще ни помогне в разпространяването на такива кошчета по столичните улици".
Владимир Йорданов - ученик от 12 б клас на 23 СОУ: "Искаме да внедрим датчик в кошчето, който да показва кога кошчето е пред препълване. По този начин да сигнализира към сметосъбиращата компания кога е време да се съберат отпадъците от кошчето".
Вержиния Иванова - ученик от 12 б клас на 23 СОУ: "Имаме идеята то да стане и за разделно изхвърляне на отпадъците и всеки цвят на лед лентата да е различен за да упоменава кой тип изхвърляне е.
Димитър Керанов - ученик от 12 б клас на 23 СОУ: "Немски предприемачи проявиха интерес към нашия продукт. В момента ние работим към патентоване на нашия продукт и мислим да направим това реален бизнес и много по мащабен".
Албена Костова - преподавател по икономически дисциплини в 23то СОУ: "Децата минаха един много труден път. Успяха да се сблъскат с предизвикателството на реалния живот. Те научиха своя горчив опит. Придобиха много знания за бизнеса и аз съм убедена, че сега, излизайки от тук, много по-лесно биха се справили с предизвикателството, което ги очаква отвън. Те на практика преминаха през процесите на една реална компания. Успяха да осъзная и асимилират за какво са необходими информационните технологии и къде е тяхното място".

За мен важно е това, че успяхме тези деца да ги провокираме да мислят. Да ги провокираме да учат и да покажат най-доброто от себе си.

Имахме късмет да работим в една симбиоза от различни компоненти в образователния процес, в една много добра технологична среда, в която се намираме - това е нашата смарт стая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандски политик ще бъде съден за расова дискриминация
Холандски политик ще бъде съден за расова дискриминация
Нефтени утайки заляха автомобил на пътя
Нефтени утайки заляха автомобил на пътя