НОВИНИ

Учениците в Кунино изработват паметника на дядо Добри

Паметник на дядо Добри, известен с прозвището Светеца от Байлово, изработват в училището по каменоделие във врачанското село Кунино. Монументът е дарение от учениците и учителите в специализираното учебно заведение, което е единствено у нас и на Балканите.

bnt avatar logo
от Илияна Минковска
10:05, 17.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В каменоделския техникум в Кунино приели поръчката за паметника с благодарност, защото е по-скоро изключение, отколкото правило занаятът не само да се изучава, но и да се практикува. В момента все още се работи по глинения модел в реални размери на паметника на известния старец, дарител на редица български храмове.

Красимир Митов, автор на проекта, учител: Идеята е такава - да не бъде точно паметник на дядо Добри, а образът му да се използва като символ на доброто.
Краси Стефанов, ученик: С нетърпение чакаме да започнем работа, всички може би ще вземем участие с чука и длетото.

Скулпторът Красимир Митов пробвал два варианта за фигурата - изправена и седнала.

Красимир Митов, автор на проекта, учител: - Доста сложна задача. Трудно може да се избяга от конкретния образ, а и всеки човек си има своя представа за доброто.
Яна Орлинова, директор на каменоделското училище: Това е доста мащабна работа и от самата идея, от белия лист до самата реализация е хубаво този процес да бъде проследен и изучен как става.

Монументът ще бъде изработен от бял врачански камък и се очаква да бъде експониран в столицата край храм-паметника „Св. Александър Невски", чийто най-голям дарител приживе беше дядо Добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието
Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието
Румен Овчаров: Да бъде направен ясен разчет за ползите от Турски поток
Румен Овчаров: Да бъде направен ясен разчет за ползите от "Турски поток"