НОВИНИ

Германия въвежда етикет за качество на дрехи "Зелено копче"

Германия въвежда от тази година отличителен знак за дрехи, произведени при справедливи условия на труд и с екологични материали. "Зелено копче" е инициативата, която министърът на развитието и сътрудничеството смята да представи и пред останалите страни, членки на общността. Отминалата "Седмица на модата" в Берлин предостави широка платформа за дизайнерите, които произвеждат етични модели.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
21:02, 16.03.2019
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Берлин предоставя възможности за развитие на много млади дизайнери и ги подпомага в утвърждаването им. Сред тях е и българинът Владимир Каралеев, който вече е сред изявените имена в модните среди. Темата за етичността на индустрията, не само не го е подминала, но той вижда в нея и решаваща тенденция за бъдещето.

Владимир Каралеев, моден дизайнер: Това в момента е едно течение, което набира все по-голяма скорост, което е много важно. Хората започват да се интересуват и да обръщат много голямо внимание на това как се създава една дреха, от къде идват материалите.

Съвместима ли е етичността с гардероба, се оказва въпрос, който в Берлин отдавна е намерил отговор, разказва Флориан Мюлер, едно от лицата зад "Седмицата на модата".

Флориан Мюлер, мениджър гости "Седмица на модата Берлин": Темата за етичността в модата не е от вчера. Сега отново е актуална заради климатичните промени, които са широко дискутирани в медиите. В Берлин просто дойде време да се берат плодовете от дългогодишна подготовка и работа.

"Неонит" се казва модният хъб, модният център в Берлин, който развива дейността на текстилната индустрия в етична посока и я доближава до потребителите. 150 дизайнери от 26 държави по целия свят се събират в "Неонит", чието изложение в рамките на "Седмицата на модата" беше сред най-значимите.

Магдалена Шафрин, основател на моден хъб "Неонит": Разбирането по този въпрос става по-отчетливо, когато се има предвид, че текстилната индустрия е вторият най-значим замърсител на околната среда, след петролния бранш. Най-голяма вина за това носят пестицидите, които се използват при отглеждането на памук. Другият голям фактор са химикалите при оцветяването.

През март Организацията на обединените нации кани на своята Генерална асамблея за околната среда в Найроби берлинския хъб "Неонит", за да представи дейността си. А Париж се готви през 2024 г. да бъде столица на етичната мода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На много места в света отбелязаха Международния ден за инициативи срещу расизма
На много места в света отбелязаха Международния ден за инициативи срещу расизма
На много места в страната с конни надбягвания отпразнуваха Тодоровден
На много места в страната с конни надбягвания отпразнуваха Тодоровден