НОВИНИ

Учители искат да им се възстановяват разходите за извънградски транспорт

Да бъдат възстановявани транспортните разходи на всички учители, които пътуват и работят в друго населено място. За това настояват синдикалисти и преподаватели. В момента, според проектонаредбата на Министерството на образованието, ще се изплащат разходите само на педагози, пътуващи от градовете до училища в селата, но не и в обратния случай. Това положение, според синдикат „Образование" е дискриминационно.

учители искат възстановяват разходите извънградски транспорт
bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 23.01.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Целта на промените е да се мотивират повече преподаватели да работят в малките населени места. Според синдикалисти обаче, ще засегне финансово 20% от преподавателите в страната.

Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование" към КТ Подкрепа: "Законът е визирал и е определил, че малките населени места трябва по някакъв начин да се стимулират; Само, че това в никакъв случай няма да реши този огромен национален проблем; с обезлюдяването на малките населени места."

Според проекто-наредбата пътните разходи ще бъдат възстановявани на учители, които работят в населено място с до 5 хиляди жители. Това няма да важи за преподаватели, които живеят в селата и работят в голям град. Потърпевша от промяната е и Детелина Божкова, която ежедневно пътува от село Белащица, община „Родопи", до училище „Драган Манчов" в Пловдив, където преподава английски език.

Детелина Божкова: "Според мен е абсолютно дискриминиращо. Първо не е определено какво значи малко населено място; Имам още двама колеги пътуващи. Не смятам, че някой е в правото си да ни ограничава къде да работим."

Около 70 лева на месец са пътните разходи на Детелина Божкова до работното й място. Заради неотоплените автобуси и снега пътува с личния си автомобил.

Детелина Божкова: "Ако се плащат транспортни разходи би трябвало да се плащат и в двете посоки - от големия град към малкото населено място и обратно."
Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование" към КТ Подкрепа: "Ние реагирахме. От министерството се оправдаха със Закона."

Това, което остава като възможност е, ако училищните бюджети позволяват, средствата за пътуване да бъдат изплащани на 100 процента от конкретното учебно заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Гърция решава в четвъртък за екстрадицията на турските пилоти
Съдът в Гърция решава в четвъртък за екстрадицията на турските пилоти
Каракачанов: Започна хибридната предизборна кампания
Каракачанов: Започна хибридната предизборна кампания