НОВИНИ

Учителските заплати да се увеличат с още 15%, предвижда Бюджет 2018

Средно с 10 на сто по-високи заплати в бюджетния сектор през следващата година е заложено в бюджет 2018-та. Учителските заплати ще се увеличат с още 15%. Темата за доходите коментира в сутрешния блок на БНТ шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя потвърди, че в държавната сметка ще има 740 милиона лева повече за заплати. Вижте какво е разпределението на държавните разходи за догодина.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:21, 13.10.2017
7491
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Два милиарда и половина лева повече разходи са заложени за догодина. Менда Стоянова се похвали с ръста на икономиката - за тази година той се очаква да стигне близо 4%. Затова е планиран подобен и за догодина.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Ръстът на икономиката означава повече приходи в бюджета, означава повече заетост, означава заплати и в реалния сектор там отчетохме 11% и сега дойде времето и на бюджетните разходи

Три сектора са с приоритет за догодина. Те ще получат и повече пари. Първият е образованието - 330 милиона лева повече ще осигурят 15% по-високи заплати за учителите. Образованието ще получи и още 180 милиона за разходи, програми и стипендии.

Вторият сектор на фокус в бюджета е Сигурност, Отбрана и МВР. Общата сума за него е почти 700 милиона лева повече, като от тях 100 милиона лева се заделят за заплати в армията и още 60 милиона лева за възнаграждения на полицаите.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Вероятно никой от тези, които ще получат повишение на заплатите, няма да бъде доволен, това ви го гарантирам от сега, самите синдикати като видяха сумата от 740 милиона и решиха, че тя трябва да бъде 900 милиона повече от милиарда, така че пак няма да има доволни.

Повече средства ще има и за социалната сфера и здравеопазването. Близо 1 милиард лева са заделени за пенсии, социално подпомагане и здраве.

Вижте целия разговор с Менда Стоянова в "Денят започва" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Портрет от Леонардо да Винчи се предлага за 100 млн. долара
Портрет от Леонардо да Винчи се предлага за 100 млн. долара
Командир от Ислямска държава е арестуван у нас
Командир от "Ислямска държава" е арестуван у нас