НОВИНИ

Украинският президент допусна промени в новия закон за образованието

Украинският президент Петро Порошенко допусна днес възможността за внасяне на промени в езиковите норми в новия закон за образованието след разговори с европейските партньори.

bnt avatar logo
от БТА
17:37, 28.09.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света
украинският президент допусна промени новия закон образованието
"Новият закон за образованието не бива да отдалечава Украйна от Европа, а точно обратното, да я приближава. И, доколкото разбирам, министерството на образованието вече се обърна по моя инструкция към Съвета на Европа и Венецианската комисия. Помолих изрично (ресорния) министър да не бъдем пасивни, а да защитаваме активно своята гледна точка за задължителните права на националните малцинства. Ще подчертая също, че резултатите от тези дискусии може да бъдат взети под внимание в новата редакция на (частта) за средното образование", каза Порошенко пред хора, работещи в сферата на образованието.

Новият украински закон за образованието влезе в сила днес, отбелязва ТАСС. Нормативният акт, който предизвика негативна реакция в редица европейски страни заради нарушаване на правата на националните малцинства, предвижда дълбока реформа на цялата образователна система.

Най-голяма критика предизвикаха разпоредбите от закона, касаещи езиците на националните малцинства. От догодина в Украйна предмети ще бъдат преподавани на езиците на националните малцинства само в началното училище. Обучението в средното училище и висшите учебни заведения ще бъде изключително на украински език.

След подписването на закона от украинския президент Петро Порошенко Съветът на Европа изрази разочарование, че нормативният акт е бил приет без консултации по отделни негови аспекти.

Днес говорителката на Европейската комисия Мая Кочиянчич призова украинските власти да вземат предвид мнението на Съвета на Европа при прилагането на новия закон.

ТАСС отбелязва още, че Полша, България и Гърция са реагирали изключително болезнено на приемането на закона. Румънският президент Клаус Йоханис отмени свое посещение в Украйна, планирано за следващия месец. Унгария ще блокира в ЕС всяка мярка, която би задълбочила по-нататъшната европейска интеграция на бившата съветска република, предупреди министърът на външните работи Петер Сиярто.

Новият украински закон предизвика остри реакции и от страна на Русия. Заместник-министърът на външните работи Григорий Карасин коментира, че нормативният акт нарушава правните основи на многонационалната държава, и призова за строга и незабавна международна реакция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин мина 20 хиляди километра по Пътя на коприната
Българин мина 20 хиляди километра по Пътя на коприната
Евродепутати искат Албания да признае българското малцинство
Евродепутати искат Албания да признае българското малцинство