НОВИНИ

Евродепутати искат Албания да признае българското малцинство

Евродепутати от различни държави и политически партии подготвят писмо до парламента на Албания, в което призовават българското национално малцинство в Албания да бъде признато, се посочва в прессъобщение, изпратено от офиса на евродепутата Андрей Ковачев.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:27, 28.09.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
евродепутати искат албания признае българското малцинство

Парламентът на Албания сега работи върху проект на Закон за защита на националните малцинства, според който има гръцко, македонско, влашко, ромско, египетско, черногорско, босненско и сръбско малцинство, но не и българско.

В писмото евродепутатите припомнят, че има и доклад на Европейския парламент, в който се призовава да бъдат гарантирани правата на етническите българи в районите на Преспа, Голо бърдо и Гора.

Евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ е член на Комисията по външни работи на Европейския парламент и обяви, че очаква албанският проектозакон да бъде отменен и Албания да признае българското етническо малцинство.

"Проектозаконът за националните малцинства в Албания в момента се дискутира в албанския парламент. Има резолюция на Европейския парламент, призоваваща Албания да признае историческото българско етническо малцинство в Албания. Имаме общи усилия на българските власти и призоваваме заедно албанските власти, албанският парламент да включи в проектозакона българското малцинство. Нашата общност в Албания, в историческите места Мала Преспа, Голо бърдо и Гора, е изпратила петиция до албанския парламент, така че очаквам от Албания да признае българското етническо малцинство в тази страна", посочи Ковачев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинският президент допусна  промени в новия закон за образованието
Украинският президент допусна промени в новия закон за образованието
Домът за деца лишени от родителска грижа в Благоевград ще бъде закрит
Домът за деца лишени от родителска грижа в Благоевград ще бъде закрит