НОВИНИ

Ултрамодерен скенер на летището в Брюксел

Летището в белгийската столица Брюксел се сдоби с ултрамодерен скенер. За по-малко от десет минути устройството, разположено в микробус, може да сканира цял самолет и да установи дали в него се превозват дрога, взривни вещества, контрабандни цигари или други забранени стоки.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:34, 28.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Новият микробус-скенер трябва само веднъж да обиколи около един самолет, за да установи какво се превозва в него. Устройството може да разпознава широка гама от забранени вещества и предмети.

Йохан Ван Овертфелд - министър на финансите на Белгия: "Този скенер ни дава огромно предимство, не само защото контрабандата и измамите вредят на икономиката, но и защото установихме, че терористичните организации се финансират отчасти и чрез трафик на наркотици".

Митническите власти са много доволни, защото скенерът им показва и къде точно в самолета се намират забранените стоки. Вместо за час, както беше до сега, те могат да проверят цялата машина за около 10 минути. Ултрамодерното устройство струва милион и двеста хиляди евро. 80 процента от сумата е предоставена от Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ.

Ернесто Бианки - директор на дирекция "Разследване" в ОЛАФ: "Тези хора са много изобретателни, те не се колебаят да използват технологиите, както и ние, за да скрият това, което искат да скрият".

Засега скенерът ще проверява само самолети, но не е изключено при нужда да се използва и на паркинги или други публични пространства. Подобен скенер от 2014 година работи и на пристанището в Антверпен, което е едно от най-натоварените в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 дни арест за задържаните фенове, участвали в боя на мача Локомотив - ЦСКА
20 дни арест за задържаните фенове, участвали в боя на мача Локомотив - ЦСКА
Ще спре ли субсидията за детско-юношеската школа на Нефтохимик в Бургас?
Ще спре ли субсидията за детско-юношеската школа на "Нефтохимик" в Бургас?