НОВИНИ

Започна евтаназията на 17 000 прасета в Русенско

Започна евтаназията на 17 000 прасета в свинекомплекса в русенското село Николово. В събота там беше установено ново огнище на африканската чума. Животните ще бъдат загробвани в района на комплекса. Прави се дезинфекция на влизащите и излизащите коли и хора. Забранен е достъпът на външни лица.

bnt avatar logo
от БНТ Русе
18:03, 22.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Хората са притеснени къде и как ще бъдат загробвани животните от промишлената ферма, за да се ограничи заразата. Ръководството ѝ засега не дава информация. Кметът на село Николово каза, че достъпът на външни лица до комплекса е забранен и нищо от него няма да се изнася.

Марийка Генова, кмет на с. Николово: Те имат доста голямо землище и всичко ще се локализира там.

Умъртвяването на животните е единствената възможност да се ограничи заразата, макар и да изглежда като крайна мярка, коментира заместник областният управител на Русе. Според него най-вероятно африканската чума е пренесена с фуража.

Свилен Иванов, зам. областен управител на Русе: Аз не допускам варианта, че някой човек - заразен, може да влезе, предвид дезинфекциите, които се правят. Те са отдавна изолирани.

Само на няколко километра от Николово се намират други три големи свинекомплекса. Този в Юделник влиза в 10-километровата зона, в която е забранена търговията на животни в продължение на 6 месеца, ако не бъде открито ново огнище. А в Бръшлен се гледат близо 40 000 прасета. Наред с другите мерки ръководството на фирмата вече е спряло и доставката на фуражи, защото имат достатъчно запаси. От свинекомплексите очакват бързи действия от страна на държавата за ограничаване на заболяването.

Д-р Христо Стойков, главен ветеринар на свинекомплекса в с. Бръшлен: Няма ваксина, няма лечение. Влиза се и се работи денонощно. Трябва да влязат цялата армия, полицията, всички да влязат и по най-бързия начин тези животни да се… загробят. Защото в момента те излъчват огромна патология, вируси и са близко до нас.

Междувременно ловци от региона недоволстват срещу забраната да влизат в трикилометровата зона на огнищата. Те предупреждават, че освен дивите прасета, и хищниците могат да са преносители на заразата. И настояват да се разреши лова с кучета, за да се намали популацията на диви свине.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опит за хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни
Опит за хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни
Властите в Иран твърдят, че са задържали 17 агенти на ЦРУ
Властите в Иран твърдят, че са задържали 17 агенти на ЦРУ