Младежи с увреден слух от Пловдив се учат на скално катерене

16 младежи с увреден слух от Пловдив се учат на скално катерене. Това стана благодарение на проекта "Аз мога", който е подкрепен от общината, 68 бригада "Специални сили" и психолози. Уроците ще се провеждат всеки уикенд до ноември, а целта е да предизвикат интерес от страна на младежите към този спорт.

от Антоанета Чакандракова
12:52, 22.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Първият урок се проведе на стълбите на Гребната база в Пловдив. Инструктори по скално катерене, спелеолози и доброволци дадоха съвети на младежите и ги запознаха с екипировката.

Васил Попов - председател на Асоциация за социална, здравна и правна помощ: Най-важното е да знаят, че трябва да се слушат инструкторите и да се вземат всички необходими мерки за безопасност.

В България няколко клуба предлагат курсове, но много хора се катерят без нужните знания, казват инструкторите.

Крум Сираков - ръководител на проекта: Човек не е по-голям от планината, не е силен от Господ и от гравитацията и зависи изцяло от своите приятели, колеги и партньори. Сам не можеш да направиш почти нищо.
Николай Кръстев - алпийски инструктор в Силите за специални операции: Опасности има. Въпросът е, че когато хората внимават, когато се използва нужната екипировка няма никакви опасности и рискът е по-скоро премерен.

Мария Косева се катери за първи път. Още преди да се качи на въжето тя вече знае тънкостите на този спорт.

Мария Косева: Основното нещо е, че когато се изкачваме натискаме с крака, а не използваме ръцете. Трябва да сме спокойни, за да сме уравновесени, да не се клатим.

Организаторите планират следващи занимания с водни спортове и туристическо ориентиране.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Договорени са 64% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020
Договорени са 64% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020
Благоевградско село на бунт заради разрушени улици
Благоевградско село на бунт заради разрушени улици