НОВИНИ

Заразен фураж е една от версиите за АЧС в свинекомплекса край с. Николово

Започна евтаназията на 17 000 прасета в свинекомплекса в русенското село Николово. В събота там беше установено ново огнище на Африканската чума (АЧС). Животните ще бъдат загробвани в района на комплекса. Контролът на автомобили край индустриалната свинеферма е засилен. Прави се дезинфекция на влизащите и излизащите коли и хора. Забранен е достъпът на външни лица.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
11:54, 22.07.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Това е четвъртият случай на африканска чума по свинете в Русенско. Комисия извърши проверка в селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да установи дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са ги умъртвили.

Марийка Генова - кмет на с. Николово: При огледа вчера установихме, че всички са спазили тази заповед.

Днес продължава евтаназирането на животните в свинекомплекса. Те ще бъдат загробени в района на фермата.

Марийка Генова - кмет на с. Николово: Те имат доста голямо землище и всичко ще се локализира там.

Мерките са крайни и не се приема добре евтаназирането на толкова много животни, но това е единствената възможност да се ограничи заразата, коментира зам. областният управител на Русе Свилен Иванов. Според него най-вероятно африканската чума е пренесена с фуража.

Свилен Иванов - зам. областен управител на Русе: Аз не допускам варианта, че някой човек - заразен, може да влезе, предвид дезинфекциите, които се правят. Те са отдавна изолирани. Цялото нещо, което се прави, е да защитим свинекомплексите.

Междувременно, ловджии от региона недоволстват срещу забраната да влизат в трикилометровата зона на огнищата. Те са категорични, че биха се справили по-добре от полицията, армията и жандармерията.

Ловците предупреждават, че дивите прасета не са единствените преносители на заразата.

Десислав Маринов - член на ловната дружинка в с. Николово: Имайте предвид, че всички хищници обикалят покрай умрелите животни и те с пъти повече ще могат да разнасят заразата.

Икономическите загуби за района, а и за страната може да се много големи, ако не се овладее разпространението на болестта. Само на няколко километра от селото се намират други три големи свинекомплекса. Този в Юделник влиза в 10-километровата зона, в която е забранена търговията на животни в продължение на 6 месеца, ако не бъде открито ново огнище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва проверка за размера на атаката и изтеклите лични данни в НАП
Започва проверка за размера на атаката и изтеклите лични данни в НАП
Бойко Борисов продължава да е най-одобряван партиен лидер у нас
Бойко Борисов продължава да е най-одобряван партиен лидер у нас