НОВИНИ

Обсъждат нови политики за туризма до края на летния сезон

Нови политики в туризма ще обсъждат днес край Варна представители на туристически сдружения и националните курорти. На срещата ще присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
12:18, 22.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Единственият плаж в област Варна, обособен за природосъобразен туризъм е "Бяла - Карадере".

22 други в областта пък останаха без концесионер през това лято. През почивните дни обаче там е пълно с туристи. Хората ги предпочитат, за да не плащат за шезлонг и чадър на охраняемите плажове.

Отливът притеснява хотелиерите по Черноморието, които очакват сезона да остане слаб до края на лятото.

Ивелина Попова - хотелиер: За съжаление, не се очаква да надскочим миналогодишните цифри. Причината е комплексна. Не бих искала да започна с това, че нашият продукт не е много съизмерим с нашите конкуренти. Фалитът на един от големите превозвачи се отрази доста сериозно на възможността на туристите да пътуват насам.

Проблем за малките общини и през това лято е свободното къмпингуване. Недобросъвестни шофьори често спират с автомобилите си върху пясъчни дюни.

Стоян Пасев - областен управител на Варненска област: Има доста сигнали за палатки, през уикенда са повечето сигнали. Естествено, когато отидем на проверка през седмицата няма палатки. Липсата на инфраструктура, канал, вода, път адекватен прави трудни наемането на плажа под наем. Указателни табели повече и да разчитаме на съвестта на хората, друго не може да се направи.

Един от начините за справяне с проблема е създаването на туристическа полиция, която да следи за нередностите по плажната ивица през лятото. Служителите ще бъдат наети от Министерството на туризма. Очаква се финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатна вода за справяне с градската жега в София
Безплатна вода за справяне с градската жега в София
Започва проверка за размера на атаката и изтеклите лични данни в НАП
Започва проверка за размера на атаката и изтеклите лични данни в НАП