НОВИНИ

Започва проверка за размера на атаката и изтеклите лични данни в НАП

Комисията за защита на личните данни от днес започва мащабна проверка в НАП заради безпрецедентното изтичане на лични данни на над 5 милиона българи след хакерска атака. Вижте повече в прякото включване на Николай Минков.

bnt avatar logo
от Николай Минков
12:08, 22.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Точно в 14 ч шестима служители от Комисията за защита на личните данни влизат на проверка, която трябва да продължи до 16 август.

Над пет милиона лични данни изтекоха след като Приходната агенция беше атакувана от хакер, засегнати са 3% от информационните й масиви.

Цанко Цолов, член на КЗЛД: Комисията за защита на личните данни ще извърши инспекция свързана с пробива по сигурността в НАП. Основна цел е установяване размера на пробива, категориите физически лица, които са засегнати и какви мерки са приложени незабавно в 72-часовия период след пробива.
Пораженията, които могат да бъдат нанесени на гражданите и обществото, могат основно да се търсят в два аспекта. За гражданите - това е най-вече кражба на самоличност, която може да се ползват така изтеклите данни за подмяна на лицето, което извършва определено действие.
На второ място това е в сферата на социалния инженеринг, защото за всеки, който се занимава с тази област, а и е направо благодат да открие 2 млн. или 3 млн. мейли, с които може да контактва директно лицата. Директният маркетинг също би се заинтересувал от тези данни.

Изтеклите лични данни не са само ЕГН-та, има доста данъчна информация, свързана с банкови сметки, поясни Цолов.

Санкцията след направената проверка от Комисията за защита на личните данни може да достигне до 4% от оборота на НАП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат нови политики за туризма до края на летния сезон
Обсъждат нови политики за туризма до края на летния сезон
Заразен фураж е една от версиите за АЧС в свинекомплекса край с. Николово
Заразен фураж е една от версиите за АЧС в свинекомплекса край с. Николово