Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От днес можем да получим уникален код до електронното си медицинско досие

Всеки, който посети районната здравноосигурителна каса, по какъвто и да е повод - заверка на рецептурни книжки, подаване на документи или получаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и др., ще има от днес - 28 август, възможността да получи безплатно и своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие, съобщиха от Касата.

bnt avatar logo
от БНТ
11:41, 28.08.2017
Чете се за: 00:26 мин.
Още
можем получим уникален код електронното медицинско досие

С това се поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който Националната здравноосигурителна каса закупува медицински услуги в полза на пациентите.

С УКД всеки ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.

Националната здравноосигурителна каса ще предостави на всеки от 7 356 986 български граждани УКД, като апелира за осъществяването на активен контрол от страна на гражданите върху изразходване на средствата за здравеопазване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Рейс от градския транспорт се удари в уличен стълб в Пловдив
Рейс от градския транспорт се удари в уличен стълб в Пловдив
Фотоизложба във Варна показва красотата на Индонезия
Фотоизложба във Варна показва красотата на Индонезия