НОВИНИ

​Уникална мозъчна операция извършиха в столичната болница "Св. Иван Рилски"

Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница "Св. Иван Рилски". Световно известният неврохирург проф. Шарбел Монайе от Франция и българския му колега доц. Станимир Сираков оперираха дете на 4 години и младеж на 18 - и двамата с много сложни малформации на артериите и вените. По думите на лекарите операциите са минали успешно и само трябва да се изчака пост оперативния период.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:03, 15.02.2019
5967
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Едно малко момиченце - това е първата пациентка - само на 4 и половина. Допреди 3 месеца тя е била напълно здраво дете. Но внезапно получава кръвоизлив в мозъка и той парализира дясната ръчичка и дясното краче. В последствие в болницата "Св. Иван Рилски" установяват мозъчна артериовенозна малформация в много рискова и сложна зона на мозъка. Детето не може да се лекува с конвенционалната неврохиругия. Единственият вариант е иновативният метод - трансвенозна емболия.

проф. Шарбел Монайе: "Преди хората се страхуваха от тази процедура, защото не беше още добре развита. Но тя си остава единствената, при която могат да се третират такива малформации от кръвоносни съдове, които кървят. Те приличат на помпа - ако затворим вената преди да сме освободили пътя на кръвта - тя просто ще гръмне и вие сами може да си представите какво би станало при такъв взрив в мозъка."

При тази техника лекарите се движат по съдовата система и след като достигнат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с т. нар. тъканно лепило. Така възстановяват нормалното кръвообръщение и премахват риска от по-нататъшно кървене.

доц. Станимир Сираков - УМБАЛ "Св. Иван Рилски": "Сега остава да мине и пост оперативният период от поне 24 часа за пациентите, да няма някакви неочаквани усложнения, но всичко изглежда перфектно - на практика напълно излекувани пациенти."

За вторият пациент - 18-годишен младеж - това ще е равносилно на чудо. Той е с изключително тежка епилепсия, която, както при детето, не се поддава на стандартна терапия. След интервенцията и двамата вече имат всички шансове - за живот без припадъци за един млад мъж и безгрижно детство за едно малко момиченце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС създава обществен съвет за проблеми около ТОЛ системата
НС създава обществен съвет за проблеми около ТОЛ системата
Здравни медиатори със спешна мисия за ползата от ваксините срещу морбили
Здравни медиатори със спешна мисия за ползата от ваксините срещу морбили