НОВИНИ

Обезвредиха старата авиационна бомба, открита в центъра на София

Специализирани екипи обезвредиха старата авиационна бомба, открита вчера в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви". 200-килограмовият боеприпас от времето на Втората световна война беше намерен при изкопни дейности за метрото.

Николай Минков
от Николай Минков
12:03, 25.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Точно в 11.10 часа на полигона "Сливница" бе обезвредена 220-килограмовата авиобомба от инженерен сапьорен екип от поделението в Горна баня.

Снощи в 19.00 ч. боеприпасът беше изваден с помощта на кран от изкопа на метрото край Военната академия и транспортиран до полигона "Сливница" с ескорт от военна полиция, където бе детониран дистанционно, контролирано от сапьорните екипи, под командването на полковник Йорданов, началник на сектор „Инженерни войски" от командването на Сухопътните войски.

Намирането на невзривен боеприпас от Втората световна война в центъра на София не е изолиран случай заради масираните бомбардировки, на които е била подложена столицата от Съюзническата авиация в периода 1941-43 г.

Още подробности от професор полк. Димитър Недялков, преподавател във военната академия:

Професор полк. Димитър Недялков, Военна академия "Г. С. Раковски": Знаете, че 43-44 г. София е била основна стратегическа цел за съюзниците и на територията на София са паднали десетки хиляди авиационни бомби. Голяма част от тях падат на невзрив, т.е. не екплоадират, потъват в почвата и не са извадени. 50 боеприпаса са паднали на невзрив. Няма в статистиката данни колко от тези боеприпаси са извадени и обезвредени. Така че може да има. Познавам над 10 случая, в които по време на изкопни работи на територията на София са разкрити такива авиационни бомби.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: Бюджет 2019 е по-добър от всички досегашни в управлението на Борисов
КНСБ: Бюджет 2019 е по-добър от всички досегашни в управлението на Борисов
Остри реакции срещу това Валери Симеонов да оглави Съветa за хора с увреждания
Остри реакции срещу това Валери Симеонов да оглави Съветa за хора с увреждания