НОВИНИ

Управляващото мнозинство обмисля нови промени в Изборния кодекс

Управляващото мнозинство обмисля нови промени в Изборния кодекс, гарантиращи конституционните права на българските граждани и националната сигурност. Това стана ясно след продължилата повече от два часа в Народното събрание среща между премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, вицепремиера Румяна Бъчварова и ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. ПГ на АБВ не участва в разговорите.

bnt avatar logo
от БТА
13:39, 10.05.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
управляващото мнозинство обмисля промени изборния кодекс

Патриотите не отстъпват от позициите си и настояват ветото на президента върху текстовете от кодекса, свързан с избирателните секции зад граница, да бъде отхвърлено. В същото време, по думите на председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов, те са чули добри предложения както от ГЕРБ, така и от Реформаторския блок, и са склонни да участват в нова законодателна инициатива.
Освен опасенията за националната сигурност, причина Патриотите да искат ветото на държавния глава да не бъде прието, е че Росен Плевнелиев е отказал среща с Фронта, въпреки, че тя е била поискана още на Гергьовден. За съжаление, българският президент не пожела дебат с парламента и наложи вето, обясни лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. ПФ е за стабилно правителство, силна българска държава и просперитет на българските граждани, заяви той.
ГЕРБ като партия винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут, на свой ред увери Бойко Борисов. От партията, също както и Патриотите, настояват за чистота и максимална прозрачност на изборите. В същото време, по думите на премиера, се ограничават конституционни права на българските граждани, вследствие на текстове от ИК. Борисов се надява, след разговорите на експертно ниво в следващите дни, текстовете така да бъдат подготвени, че да гарантират конституционните права на всички наши сънародници в чужбина и в същото време основателните страхове и проблеми, които е имало досега в ИК, да бъдат прекратени.
Реформаторите нямат опасения за предсрочни парламентарни избори, обяви съпредседателят на ПГ на Блока Найден Зеленогорски.
Вицепремиерът, който отговаря и за коалиционната политика, Румяна Бъчварова, коментира, че най-важното от срещата е общото разбиране, че трябва да се направи един добър закон и допълнителните промени ще бъдат в тази посока - да гарантират правата и държавата ефективно да организира изборите. Много е важно, подчерта тя, да имаме толкова секции, в колкото държавата може да гарантира, че ще осигури правилното провеждане на изборния процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След сбиване пред столично училище
След сбиване пред столично училище
Извънредно заседание на ЕП утре за премахване на визите за турски граждани
Извънредно заседание на ЕП утре за премахване на визите за турски граждани