НОВИНИ

Ураганен вятър, затворени проходи и заснежени пътища в страната

Затворени проходи и заснежени пътища, опасен и бурен вятър има в цялата страна. Кметът на Смолян обяви бедствено положение. Вятърът изкорени дървета и прекъсна тока на много места в общината. Кризисен щаб работи по аварийно възстановителните работи в района. Курортите Пампорово и Банско са затворени, ски-съоръженията не работят. В момента сняг вали в 6 области, 500 машини почистват републиканската пътна мрежа, но заради ветровете е възможно да има заледявания, предупредиха от Пътната агенция.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
12:01, 18.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Бедствено положение заради ураганен вятър обяви община Смолян. Десетки са сигналите за паднали дървета. Прекъснато е електрозахранването в много населени места. В град Смолян токът също периодично прекъсва. Поривите на вятъра достигат над 65 км в час. Ураганът събори покрив на къща. Затворени са пътищата за селата Мугла и Турян от падналите дървета.


Заради снегонавявания са затворени проходите "Троян-Кърнаре" и "Шипка". Заради преспите е невъзможно преминаването на пътя село Шейново-град Шипка. Сутринта там имаше няколко аварирали автомобила. За движение е затворен и пътят към прохода "Крън-Шипка". Силният вятър в подбалканския град е прекъснал тока. Ограничено е движението на камиони през прохода на Републиката.


Междувременно от Столичната община съобщиха, че през нощта са подадени сигнали за паднали клони и дървета. И напомнят на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища и да бъдат внимателни при придвижването си. Заради силния вятър, днес не работят ски-съоръженията в Банско и Пампорово.


Над 60 км/ч. достигна скороста на вятъра в Хасковско. Заради силните навявания се счупи светофар на кръстовище в областния град. Близо 20-метров трансперант, който рекламира монумента на "Св. Богородица", бе отнесен почти напълно. Паното застрашяваше живота на минувачите, а от местната администрация изпратиха общинска полиция да обезопаси района. От бластната противопожарна служба са получили няколко сигнала най-вече за паднали клони на дървета и опасно надвиснали ламарини. Общиснката служба "Екопрогрес" е на крак, за да отстранява десетки минимални щети в Хасково.


Усложнена пътна обстановка в Добрич. Аварирали тежки камиони в близост до варненското село Любен Каравелово затвориха пътя Добрич-Варна. Силният вятър остави и 90 села в областта без ток. 32 машини работят по почистване на републиканската пътна мрежа, но силният вятър затруднява снегопочистването. Снежната покривка е 6 сантиметра, но вятърът го разнася над пътните настилки и и шофьорите трябва да бъдат много внимателни.

Областният управител е разпоредил чистенето на пътищата да не спира. Затворен за движение временно е само път II-29 Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили на територията на Областно пътно управление Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди заседанието на МС: В Пирин няма да се строи нищо освен нов кабинков лифт
Преди заседанието на МС: В Пирин няма да се строи нищо освен нов кабинков лифт
Все повече деца се раждат в болницата в Разлог
Все повече деца се раждат в болницата в Разлог