НОВИНИ

Урок на открито: "Поведение в планината"

Учители и директори от Финландия, Испания, Ирландия и Естония участваха в иновативен урок на Витоша. Проектът се казва "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики" на "Еразъм, а идеята е децата да се запознаят с основните правила , които трябва да спазват в планината, да научат как да опазват природата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
07:47, 11.03.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

През зимата, в планината трябва да вървите само по пътеки, със зимна маркировка. Това е е един от първите съвети, които децата от 4-то Основно училище научиха на лекцията на тема „Поведение в планината". Тя се проведе на Меча поляна на Витоша.

Емануил Манчев, директор на ски и сноуборд колеж: С планината шега не бива, това значи как са облечени, как са подготвени, дали са видели прогнозата за времето. Най-важното е вода, храна и телефон зареден.

Освен как да се придвижват безопасно в планината, децата от учлилище "Джон Атанасов" научиха и какво диви животни могат да срещнат на Витоша.

Емануил Манчев, директор на ски и сноуборд колеж: В момента има 7 мечки, които с с чипове и се следят, в момента още спят.

Децата веднага забелязаха, че долу София е завита в прашен облак .

Александър:Това всичкото става заради колите и затова трябва тука да се опазва природата , да не се хвърлят боклуци, пластмасови бултилки , има си обозначени места, да не се пали огън, да се опазва природата, за да си е още така хубав въздуха.

Страната координатор на проекта е Финландия.

Доника Борисова, учител 4 ОУ „ Проф. Джон Атанасов":Вече бяхме във Финландия и там видяхме тяхната система , взехме много неща от тях и сега в момента разработваме идеите.

Гостите от Форса, останаха впечатлени от Витоша.

Теро Касебо, директор на училище във Форса, Финландия: Във южна Финландия нямаме планини като тези и наистина е много хубаво и много приятно да видиш толкова много деца тук, които се забавляват.

А когато се стопи снегът децата ще се върнат в планината , за да научат и кои да защититените растителни видове на Витоша. Обещаха да покорят и Черни връх.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония отбелязва годишнина от аварията в АЕЦ Фукушима
Япония отбелязва годишнина от аварията в АЕЦ "Фукушима"
В Пловдив протестират срещу сеч на дървета в парк Северен
В Пловдив протестират срещу сеч на дървета в парк "Северен"