НОВИНИ

Усмивките от Трифон Зарезан (СНИМКИ)

С различни прояви в цялата страна днес отбелязваме по стар стил празника на св. Трифон Зарезан.

усмивките трифон зарезан снимки
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 14.02.2017
Чете се за: 01:10 мин.
Още

По традиция във видинското Ново село, на брега на Дунав, се зарязват лозята на Трифон Зарезан. Районът е известен със своя сорт "Гъмза". Лозята бяха зарязани от кмета на Ново село Георги Стоенелов, в присъствието на много гости. рена

;

Кметът на Видин Огнян Ценков и областният управител Момчил Станков зарязаха лозята в гроздовите масиви между селата Гомотарци и Кошава. В присъствието на епископ Поликарп и много граждани ритуално бяха заразяни 1100 дка и осветени нови 200 дка лозя. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет за плодородна реколта и благослови винопроизводителите за здраве и спорен труд.

;

Представители на общинското ръководство присъстваха на ритуално зарязване на лозята в село Глушник. С приветствие на кмета на Глушник Димитър Петков започна ритуалът в селото. Дано Св. Трифон бъде благосклонен към нас, да няма болести, да има повече грозде и буретата да са пълни с вино. Нека хората да са щастливи и все така задружни", каза Петков. Заместник-кметът Стефан Кондузов също поздрави присъстващите. По-късно отец Йордан отслужи водосвет и освещаване на лозята по случай Трифон Зарезан.

;

Общоградско увеселение за празника Трифон Зарезан организира Община Враца за четвърта поредна година в двора на Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“. За празничното настроение се погрижиха танцьорите от Танцов състав „Хемус“ при Община Враца и духов оркестър при читалище „Развитие“.

;

Във винарска изба край търговищкото село Овчарово бяха пресъздадени някои от обичаите на празника за Трифон Зарезан. Лозите бяха подрязани, а накрая домакини и гости се впуснаха в надпревара по търкаляне на бурета.

;

Самодейци от фолклорния ансамбъл „Зорница” при старозагорското Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858 г.” преминаха по Централния булевард в празнично шествие, като поздравиха областния управител инж. Георги Ранов и зам. областните управители Димитър Драчев и Христо Чаушев с хубавия български празник. Те извиха хоро пред сградата на администрацията. След това поздравиха и служителите в Общинската администрация, където бяха посрещнати от зам. кмета Красимира Чахова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледоходът край Силистра си тръгна, 20 кораба се готвят да отплават
Ледоходът край Силистра си тръгна, 20 кораба се готвят да отплават
ЕК не е спирала финансирането по ОП Наука и образование
ЕК не е спирала финансирането по ОП "Наука и образование"