Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Цецка Цачева: Необходимо е по-тежко преследване на физическото насилие

През миналата година децата, които са били притеснявани онлайн, са 17 % при 13 на сто през 2010 г. Това стана ясно по време на международна конференция, посветена на борбата с насилието над жени. Министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че са необходими промени в Наказателния кодекс по време на форум, посветен на проблема с домашното насилие.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:10, 16.03.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Министерството на правосъдието е извършило задълбочен анализ на действащото законодателство, като министърът на правосъдието говори с конкретна статистика. 91% от убийствата на жени за съжаление са извършени от мъже, като по-голямата част са от техните съпрузи, партньори или от бивши такива. Заради това са необходими сериозни промени в НК според нея.

От една страна тя посочи, че е необходимо по-тежко преследване на физическото насилие. Що се отнася до преследването, дебненето, както и психическото насилие, според правосъдният министър също те трябва да бъдат криминализирани в НК. По отношение на принудителните бракове и в момента има текстове в НК, които са обвързани с тях, но съществуват и начини за заобикалянето им като например тези бракове се сключват в чужбина. Още от предлаганите проблеми е да се редуцира броят на разпитите по отношение на жертвите.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: На първо място в НК предвиждаме допълване на квалификационните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Предвид факта, че домашното насилие и интимните отношения най-вече се проявява под формата на физическо насилие, особено между настоящи и бивши съпрузи и партньори, се налага в НК да се създаде законова гаранция, че физическото насилие над такива лица ще бъде по-тежко наказвано и преследвано. С пакета на законодателни предложения се обмисля и промяна в характера на някои престъпления от такива, които се преследват по тъжба на пострадалия в такива, които се преследват от общ характер.

На конференцията са и жертвата на насилие, които са получили подкрепа от фондация "Анимус". За подкрепата на тези жени говори и еврокомисарят Мария Габриел. Като според нея е необходимо насочване на повече средства за превенция, за да не се стига до такова насилие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Путин призова руснаците да гласуват на изборите в неделя
Путин призова руснаците да гласуват на изборите в неделя
Прокуратурата изнесe данни за убийството и самоубийството в Пловдив
Прокуратурата изнесe данни за убийството и самоубийството в Пловдив