НОВИНИ

Увеличава се броят на болните от Хепатит А в Кюстендил

Увеличава се броят на болните от Хепатит А в Кюстендил, показват тревожните данни на Регионалната здравна инспекция в областния град. Само от началото на годината до сега са регистрирани 15 случая. За цялата минала година болните от Хепатит А са били общо 12. Все още няма епидемия, казаха здравни специалисти.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ангелина Дочева
12:00, 23.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Болните от хепатит А са от различни квартали в Кюстендил, между тях има и деца. По думите на здравни специлисти заразяването става по контактно-битов път. За да се предпазят хората от т.нар "болест на мръсните ръце", е задължително да спазват и повишат личната хигиена.

Елена Андонова - началник отдел "Промоция на здравето и профилактика на болестите" към РЗИ-Кюстендил: "Много е важно да мием ръцете и особено на децата, да ги научим да си мият ръцете, след тоалетната задължително миене на ръцете, преди хранене измиване на продуктите, плодове и зеленчуци. Нека ограничим консумацията по обществени места, където също би могло да стане заразяването, ако не е добра хигиената."

Борислава и Станислав са родители на 4-годишно момченце. Детето играе навсякъде и се притесняват да не се зарази с вируса. Винаги обаче в семейството им се спазва висока лична хигиена, на която учат и детето си.

Станислав Йорданов: "Мокрите кърпи задължително си вървят с нас, иначе се пипне някъде на мръсно, как ще го измиеш."
Борислава Йорданова: "Задължително си мием ръчичките, преобличаме се, ако сме били в болница, особено в такива институции."

От момента на заразяване до първите прояви на хепатит А минават средно между 15 и 45 дни. Първите симптоми протичат като при грип, с висока температура и отпадналост. На по-късен етап пожълтяват склерите на очите, а урината потъмнява. В тези случаи незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. От РЗИ в Кюстендил са предприели необходимите мерки за превенция в училищата и детските градини. Изследват се ежеседмично всички водоизточници, като пробите към момента са чисти по микробиологични показатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жени Начева: ​Проверката в НЗОК ще приключи до понеделник
Жени Начева: ​Проверката в НЗОК ще приключи до понеделник
Със салюти посрещнаха сръбския президент Александър Вучич в София
Със салюти посрещнаха сръбския президент Александър Вучич в София