НОВИНИ

Увеличават се случаите на взрив на газови бутилки у нас

Клиниката по изгаряния в "Пирогов" се напълни с пострадали от инциденти с газови бутилки. От началото на август за лечение са приети 36 души. 16 от тях са в реанимация с опасност за живота.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:50, 14.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

16 души с над 20% изгаряния са настанени в реанимацията на "Пирогов". Останалите 20 са с поражения между 5 и 15%. Всички пациенти са с обширни и дълбоки травми по цялото тяло.

Доц. Мая Аргирова - началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, УМБАЛСМ "Пирогов": Много често те протичат и с инхалационна травма, с изгаряния на горни дихателни пътища, което допълнително усложнява прогнозата и респективно хоспиталния престой при тези пациенти.

Сред пострадалите има и деца. Част от инцидентите са станали с газови бутилки на автомобили. В повечето случаи обаче хората са пострадали заради неправилна работа с газови бутилки на открито. Експертите съветват преди да запалим котлона да проверим дали той е свързан добре с газовата бутилка.

Мирослав Йотов - директор на Дирекция "Надзор на пазара", ДАМТН: Ако не е правилно захванато или правилно вързано, достатъчно надеждно може да се получи изтичане на газ и стават съответните инциденти.

За какво още трябва да внимаваме? Бутилката не трябва да се държи на пряка слънчева светлина и през лятото не трябва да се пълни повече от 80%. Освен това трябва да сме сигурни, че маркучът не е захабен. Бутилката трябва да се оглежда от специалисти поне веднъж годишно. Добре е да следим дали не е корозирала.

Въпреки зачестилите инциденти, контролните органи твърдят, че при проверките все по-рядко установяват нарушения в търговската мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще възстановят ли столичния басейн Мария Луиза?
Ще възстановят ли столичния басейн "Мария Луиза"?
Виена е най-добрият град за живеене в света
Виена е най-добрият град за живеене в света