НОВИНИ

Увеличават се социалните предприятия в Благоевградско

Расте интересът към създаването на социални предприятия в Благоевградска област. Причините за това са осигуреното финансиране, най-често чрез европейски програми, както и промените в закона, които улесняват дейността им. През 2015 г. в региона е имало само 5 социални предприятия, а в момента те са 28.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
12:36, 21.09.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Рукие Изирова има къща за гости в петричкото село Яворница. Преди година година е създала социално предприятие и помага на нуждаещи се.

Рукие Изирова: Раздаваме храна на хора с увреждания от селото - на 12 човека, плюс 5-6 човека персонал имаме, и те се хранят там. Един път седмично е храната, средствата са ограничени.

Парите за дейността на социалното предприятие на Изирова са по европейски проект.

Любица Томова - изпълнителен директор на Сдружението на югозападните общини: Най-голямото предизвикателство идва след като финансирането приключи и трябва да осигуряваме устойчивост на тези организации. Къде е тънката граница между социалния ефект и бизнес модела, защото на практика без успешен бизнес модел няма как да има устойчивост.

В социалните предприятия в Благоевградско най-често се осигурява работа на хора, които имат здравословни проблеми или са безработни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат нова спортна площадка в благоевградско училище
Изграждат нова спортна площадка в благоевградско училище
Собственици на лозя притеснени за прибирането на реколтата заради АЧС
Собственици на лозя притеснени за прибирането на реколтата заради АЧС