НОВИНИ

Увеличават цената на парното и топлата вода от 1 октомври

Вече е сигурно - увеличението на цената на природния газ от първи октомври е неизбажно, а от там и цените на парното и топлата вода - това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов във връзка с растящите цени на световните борси на суровия петрол и поскъпването на долара.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян Зоя Велинова
17:16, 23.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

С колко точно ще скочат цените все още не е ясно, защото Булгаргаз ще подаде заявлението си за увеличение на 10 септември. Прогнозата на дружеството е за около 15%.

Иван Иванов уточни, че по отношение на растящата цена на природния газ не само Комисията, но и правителството няма сериозни инструменти за въздействие, а е ясно че потискането на цената е опасно, както е ясно, че по-високите цени ще се платят от крайния потребител.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Ще има отражение върху парното и топлата вода, защото всичко паказва, че действително повишението на природния газ ще бъде значително, а съгласно нашите нормативни документи при значително изменение на основния ценообразуващ елемент , ще се налага промяна и на цената на топлинната енергия, в случая поради увеличението на цената на природния газ.

С какъв процент ще поиска увеличение Булгаргаз Иванов отказа да коментира, но се знае, че прогнозата на оператора е за ръст от 14 ,34 %.

При предишното увеличение на цената от 1 юли Булгаргаз поиска скок с над 18 %, но регулаторът одобри увеличение с 10,81%. Тогава цената на парното например в София се вдигна с над 7% , а в Плевен и Бургас съответно с малко над 15 и 17%.

Иванов се надява новата цена на топлото, която ще влезе в сила от 1-ви октомври в началото на отоплителния сезон да се запази до първи април. Той обаче се застрахова, че ако настъпят международни събития, които по думите му, да изхвърлят цената на суровия петрол нагоре, обстоятелствата могат да наложат и ново повишение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорност за убийството на двама души в Париж
"Ислямска държава" пое отговорност за убийството на двама души в Париж
Без промяна в условията при кандидатстване в британските университети
Без промяна в условията при кандидатстване в британските университети