Българските дъбови бъчви успешно конкурират френските на световните пазари. Доказват го собствениците на малък цех от пловдивското село Скутаре, които разширяват своите пазари в Австралия, Нова Зеландия и Япония. У нас обаче винопроизводителите все още предпочитат френските съдове, вместо да търсят по-добрия вкус, който дава българският дъб.
Истински хубавото вино трябва да е отлежало в дъбови бъчви, казват специалистите.
Георги Барбудев – производител на бъчви: "Самата технология предразполага към дълго отлежаване и поема молекулите на дъба и същевременно зрее, подобрява се. Българският дъб се оказа, че е възможно най-добрият дъб. Качествата на дъба се определят от това колко бавно расте, защото когато расте бавно, годишните кръгове са много малки, което създава една голяма плътност, а впоследствие отдаването е по-добро".
Качествени бъчви се правят от дъбови дървета на повече от 100 години. Най-добрите находища у нас са в подножието на Стара планинина и Странджа. Заради износа на дървесина обаче все по-трудно се набавя качествена суровина.
Георги Барбудев – производител на бъчви: "Има нужда от някакво координиране, защото българските производители се нуждаят от тази българска суровина, а в голямата си част тя излиза някъде навън по неясни пътища и в много случаи ние сме сериозно затруднени да си добием нужната дървесина. Всички знаят, че е по-добре да се изнасят не просто материали, суровина, а изделия от тях и ние сме затруднени да намираме добра дървесина, защото се оказва, че някой преди това е отишъл директно на трупи е изнесъл...".
След като трупите пристигнат в цеха, те се нарязват на летви с различна дължина взависимост от размера на дъбовата бъчва.
Дървесината, която се използва за направата на бъчви, е подложена на всички естествени природни процеси – вятър, дъжд, течение. Преди тези дъски да се превърнат в бъчви, те трябва да престоят между 2 и 4 години, за да се оттекат танините от дъба.
Дъбовите бъчви от село Скутаре пътуват за Австралия, Нова Зеландия и Япония. Вече десет години винопроизводители от Съединените щати ги предпочитат. Все още обаче са малко българските винарни, които се доверяват на родното качество.
Георги Барбудев: "Българските производители не са добре информирани и не са наясно какво представлява така нареченият тироар, т.е съчетанието на местен сорт грозде с местен дъб, това е нещото, което дава специфика на вината".
За миналата година едни от най-добрите вина, получили награди от престижни конкурси, са отлежавали в бъчвите от село Скутаре.