НОВИНИ

Стотици миряни се включиха в шествие с чудотворната икона на Света Богородица

Стотици вярващи се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Традиционно на втория ден от Великден иконата се изнася от светата обител и се носи от миряните 4 километра до местността Клувията. Според вярванията именно там преди 17 века чудотворната икона е открита от две овчарчета, след като е била скрита от монаси по време на турското робство.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
16:31, 17.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

От ранни зори вековната традиция събра вярващите в манастира. Всяка година в изнасянето на иконата се включва и 82-годишната Люба Попова от София. Тя е сред доброволците, които плетат венеца за чудотворния образ на Божията майка.

Люба Попова: Вярвам в Бога и идвам да служа на Бога. Никой не ме задължава. Идвам по собствено желание.

И тази година стотици миряни, пропътували десетки километри, се включиха в шествието с чудотворната икона. Вярвайки, че силата на Божията майка точно на втория ден от Великден, е най-голяма.

Красимира Канева: Тъй като моята сестра имаше проблеми големи със здравето и съм си дала обет в нейна чест тя да е здрава. Идвам и се изкачвам на шествието. Тя оздравя благодарение на Господ. Добре е.
Мария Тодорова: Как да не чувствам сила. Ето вие виждате, че аз държа един бастун, който тръгвайки нататък например мога да го хвърля и да си се върна съвсем спокойна. Преди години бях доста зле, но благодарение на вярата съответно, ето аз спокойно а вървя и нагоре и надолу без да се притеснявам.

И тази година за шествието беше изнесено копие на чудотворната икона, защото оригиналната все още се реставрира.

Архимандрит Симон - игумен на Бачковския манастир: Няма значение чий образ и чия икона е. Когато има наличие на вяра става чудото.

В късния следобед иконата беше върната обратно в манастира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима загинаха в Португалия при катастрофа на малък самолет
Петима загинаха в Португалия при катастрофа на малък самолет
Възстановено е движението по магистрала Хемус при Жерково
Възстановено е движението по магистрала "Хемус" при Жерково