НОВИНИ

​В Благоевград се проведе обществено обсъждане за трасето на АМ "Струма"

В Благоевград се проведе обществено обсъждане за трасето на магистрала Струма и вариантите за запазване на археологическите находки в района на село Покровник. Хората настояват трасето да се премести и на мястото да се съхрани античния град. Трасето на магистралата, където беше открито антично селище, може да бъде изместено, като строителството няма да се забави и няма да струва обявените от Агенция "Пътна инфраструктура" близо 40 млн.лв.

bnt avatar logo
от БНТ
22:25, 09.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От инициативния комитет в Благоевград казаха, че са провели консултации със строителна фирма, затова според тях трасето на магистралата може да бъде изместено с в посока река Струма. Като ще е необходимо да бъдат изградени нови само 600 метра от магистралата. Това ще струва около 4 млн. евро.

Лазар Андреев, Инициативен комитет в Благоевград: Ние сме за магистрала, тя ще стане в рамките на година и половина, ще започне и свърши целия процес една година преди крайния срок на фирмата изпълнител.

По време на дискусията се чуха различни мнения.

Марионка Кокошинкова: Разкопките ще останат на мястото, там, където са намерени. Да не се преместват, ако има начин.
Петър Демержидев: Нека се направи всичко, но за мен магистралата не трябва да се забавя нито ден.
Малгожата Стойкова, Регионален исторически музей: Мен ме притеснява само едно, съдбата на тези неща, след приключване на магистралата, защото сега има финансови средства, но за самото поддържане на обекта, това е проблемът.

Според археолози откритията могат да бъдат изместени няколко метра встрани от трасето на магистралата.

Доц. Здравко Димитров, ръководител на археологическите разкопки: Могат да бъдат преместени гробните комплекси, както и раннохристиянската църква. По този начин не само се съхраняват и запазват на място в самия археологически комплекс, в тяхната естествена страна, но се продължава без никакво забавяне и промяна строителството на магистралата.

От община Благоевград казаха, че предлагат, вместо местен рефендум да се проведе обществено събрание, на което жителите на града ще имат възможност да гласуват на повече въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия е новият носител на купата на България по футбол
Славия е новият носител на купата на България по футбол
Откриха противотанкова мина в мазето на блок в София
Откриха противотанкова мина в мазето на блок в София