НОВИНИ

В Дания лошото време носи печалба

В Дания отчетоха само един истински летен ден през юли - по дефиниция това означава поне на едно място в страната температурата да е била над 25 градуса. Хладен и дъждовен се очертава и август. За някои наистина няма нищо по-хубаво от лошото време.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:01, 08.08.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Докато в много части на Европа се оплакват от жега, пек и пожари, в Дания юли донесе само един летен ден - по дефиниция това означава поне на едно място в страната температурата да надмине 25 градуса. Хладен и дъждове се очертава и август. И все пак лошото време за някои е добра новина - кой печели - в следващия репортаж.

За малко Дания се размина отново да остане без нито един летен ден през юли. Това се е случвало за последно през 1979-а. Сега статистиката спаси 30-тото число, но само с 26 градуса и само на две места в страната. Какво правят хората, когато е студено, вали и няма никакво слънце.

"Пазаруваме повече. По-приятно е да се разхождат в моловете, отколкото по улицата", споделя местна жителка.

За един от гигантите в домашното обзавеждане юли се бил рекордно успешен - 11 процента оборот повече от същия период миналата година.

Мадс Сатсман, заместник-управител на магазин: Когато е слънчево, сме на навън в двора, или на плажа. Когато е лошо, майсторим в къщи нещо от направи си сам.

Водещата верига киносалони в страната е регистрирала 30 процента повече зрители от очакваното. А когато няма лято на родна земя хората го търсят в чужбина.

Ян Хеселунд, директор на летище Билунд: Юли беше рекорден за всички времена с над 420 хиляди пътници. Фантастично

В сравнение с миналия юли с 30 процента са скочили цените на самолетните билети, в последната минута.

Оле Стоуби, директор на туристическа фирма: Заради лошото лято цените на билетите през юли бяха исторически високи.
Йонас Спендруп Мейер, Датска търговска камара: Всичките пари, които хората са спестили за лятна ваканция, отиват навън. Разбира се, това не е добре за датската икономика.

Все пак дъждът и ниските температури не плашат чуждите туристи. Дания е известна като студена дестинация, казват специалистите и привлича с архитектурата, начина на живот, ресторантите, влезли в гида на Мишлен, а и заради някои успешни телевизионни сериали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП за ветото и Калиакра
БСП за ветото и Калиакра
 Хижите в Пирин - пълни с туристи
Хижите в Пирин - пълни с туристи