НОВИНИ

В град Съединение отбелязаха 134 години от Съединението

134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия отбелязаха с възстановка тази вечер в град Съединение. Празникът е още по-специален за местните жители, защото тази година се навършват и 50 години откакто село Голямо Конаре е обявено за град.

bnt avatar logo
от М. Хубинова, С. Станчев
22:29, 05.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Заради двете годишнини тържествата в Съединение започнаха още на трети септември с поредица от празници за децата, а тази вечер беше и кулминацията.

За първа година непосредствено преди тържествената заря-проверка и историческата възстановка на събитията от 5 септември 1885-та година младежи от Съединение показаха на своите съграждани и гости от цялата страна как е минала подготовката на четниците в дните преди съдбовния момент.

За първи път в ролята на Продан Тишков, известен като Чардафон Велики, влезе 34-годишният Димитър Маринчешки.

Димитър Маринчешки: Възпроизведохме шиенето на знамето от Недялка Шиева, подготовката на четата и клетвата, която полагат те. Аз имам двама сина и за мен е важно те за знаят за всичко това, което се е случило.

Преди 134 години в село Голямо Конаре местният воевода обявява Съединението на Княжество България с Източна Румелия след като префектът на Пловдив иска да го арестува. След това четниците развяват знамето, ушито от девойката Недялка Шилева и се насочват към Пловдив, където на следващия ден и генерал губернаторът Гаврил Кръстевич е принуден да приеме тяхното решение. За децата възстановките са най-интересният начин да научат за историческите събития.

Павел Костов: Искам да научи българската история и да спазва традицията, а иначе да стане каквито са му мечтите.

След вечерната възстановка министърът на отбраната прие строя на 61 Стрямска механизирана бригада. Празникът завърши с тържествена заря-проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германските социалдемократи искат по-ниски цени на обществения транспорт
Германските социалдемократи искат по-ниски цени на обществения транспорт
Българи се жалват в ЕП от банки и частни съдебни изпълнители
Българи се жалват в ЕП от банки и частни съдебни изпълнители