НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": "Трус в Петербург"

Гледайте "В кадър" тази вечер от 22:30 часа по БНТ. Санкт Петербург беше поразен от тероризма, но от началото на 2017 г. градът е разтърсван от социални и политически протести. Гост в "Денят започва" беше Цветана Кръстева, автор на филма за трусовете в града на руските революции. Кръстева отиде там заради атентата в метрото и реше да направи филм за най-опозиционния град в Русия.

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 10.05.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Санкт Петербург не е земетръсна зона, но в политическия смисъл е точно така.

100 години по-късно градът на руските революции отново е разтърсван от социални и политически протести, от началото на 2017 г. Петербург беше поразен и от най-големия в новата си история терористичен акт. Филмът има за цел да изследва обществените нагласи и тяхното значение за ситуацията в цяла Русия като се използва екстремната ситуация, създадена след атентата на 3 април. Само седмица преди това той беше предшестван от най-големия антикорупционен и антиправителствен протест в града и в страната. При това изостряне най-добре изпъкват както положителните, така и отрицателните процеси в едно общество.

Движеща сила на тези процеси са новите млади граждани на Русия - сегашни ученици и студенти, родени в зората на управлението на Владимир Путин. Едни от тях излизат на протести, други се радикализират и стават последователи на ислямистки идеологии, но и едните, и другите могат да бъдат сред жертвите на терористичен акт като този от 3 април. Според експертни мнения именно младите хора са били мишена на последния атентат.

Филмът има за цел да проследи общото между тези процеси и да потърси отговор на следните въпроси: защо родният град на елита на руската власт Петербург е най-опозиционният в Русия, какво тласка младите хора да се политизират и радикализират, симптоматични ли са тези събития за ситуацията в цяла Русия или ще останат изолирано явление, защо е имало сигнали за атентата в Петербург , но не е бил предотвратен, защо беше ударен точно Петербург и връща ли се тероризмът в големите градове на Русия? Година преди президентските избори и кандидатурата на Владимир Путин за четвърти мандат, кои са новите предизвикателства пред сигурността на Русия и какви са прогнозите за развитието на събитията в страната.

Основни герои са трима обществено ангажирани руснаци от Петербург - Оксана Дмитриева, депутатка от местния парламент, която е сред първите доброволци на мястото на взрива, Владимир Гелман - професор и преподавател по политология от Европейския университет в Петербург, и Екатерина Сокирянская, експерт от Международната кризисна група по проблемите на тероризма в Русия, радикализацията и "Ислямска държава". Във филма ще присъстват и разкази и свидетелсва на обикновени жители на града, пострадали на 3 април.

Екипът на филма включва Цветана Кръстева, сценарист, Илия Иванов, оператор, Николай Василев, режисьор, Весела Смилец, редактор, Цветослав Юруков, монтажист, Петя Тетевенска, продуцент.

Гледайте "В кадър" тази вечер от 22:30 часа по БНТ 1!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 20 май откриват плажния сезон във Варна
На 20 май откриват плажния сезон във Варна
Защо хората не са подготвени за поход в планината?
Защо хората не са подготвени за поход в планината?