НОВИНИ

Начини за оцеляване при липса на топла вода

От седмица бойлерът е най-търсената стока в магазините за електроуреди. Почти тройно са скочили продажбите на всички електроуреди, които служат за топлене на вода, обявиха от големите вериги магазини. Как се справят столичани в периода на големия ремонт, който ги лишава от топла вода за 10 дни провери екипът на "Денят започва"

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:39, 10.05.2017
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Начините за справяне с липсата на топла вода варират във времето, но има няколко стабилни тактики, които всеки може да приложи за сутрешния душ. Отиваме на гости на Николай Иванов, който е решил да се къпе със стоплена вода в тенджера. Той живее в Дружба, един от кварталите които са засегнати от големия ремонт на топлофикационната система.

-Това е тенджерата, с която ще си топлиш вода в следващите 10 дни?
Николай Иванов: "Абсолютно, доста е голяма. Няма да са точно десет дни, защото в 4 от тях ще бъда в Гърция."

Николай признава, че е планирал пътуването до южната ни съседка, за да си спести досадното топлене на вода в този период.

Николай Иванов: "Както виждате само тук си загубих 30 секунди до минута, за да налея вода, след това докато загрея котлона, може би душ от 10 минути става на 50."
Николай Иванов: "Десетина 15 минути минимум се топли водата, разреждам със студена и процедурата се удължава доста.
-Този котлон и тази тенджера ще ти стигнат ли за един душ? Или ще трябва да се повтори процедурата за изплакване, например?
"Мисля, че трябва да се повтори, но дори да не се повтори ми се удължава времето, което наистина ме забавя."

Този душ, с леген и тенджера ще ни излезе 30-40 стотинки за нагряване на водата и 50 минути за изпълнение на процедурата. За по-лесен и удобен вариант мнозина използват бойлери, които в последните дни са най-търсената стока в магазините.

Йордан Вакъвчиев - магазин за електроуреди "Най-евтиният е 90-100 лева, малък проточен бойлер от вида на добре познатите от едно време юнги, като при тях недостатъкът е, че е доста по-слаб дебита на водата, за да може да достигне температурата, която искаме."
-Инсталацията трябва ли да е стабилна за монтирането на такъв бойлер?
Йордан Вакъвчиев - магазин за електроуреди: "Със сигурност, което кара половината от старите кооперации и панелни сгради в София да не могат да си позволят хубав проточен бойлер. Тогава те минават на обемните бойлери, които са между 2 и три киловата."
Тони Адамска: "Голямо неудобство, още повече че съм ядосана защо стигнахме до тук при всичките пари, които топлофикация ги има за инвестиции, които непрекъснато парадират, че са ги използвали, стигнахме до авариите през зимата и сега до липса на топла вода."

Някои хора приемат по-спокойно липсата на топла вода и са готови да използват добре познатите бързовари.

Евелина Георгиева: "Имаме опит от годините, мисля, че всеки ще се справи, после времето е около 10 дена, не е кой знае колко.
-Колко бани са това - десетина?
"Десетина бани, да."
-С бързовари така, достатъчно ли ви е?
"Е не е достатъчно, малко първобитно, но все пак в името на нещо, което ще бъде по-добро."

Алтернатива за столичани, които в следващите десет дни няма да имат топла вода са денонощно течащите чешми с минерална вода пред централната баня.

"Имаме късмет, добре че тук има хубава вода, минерална, здравословна."
-Запазва ли се топла до вкъщи?
"Запазва се, разбира се. Много сме доволни, поне това е безплатно."
"Минерална, това е благодат и хората трябва да го използват."

Липсата на топла вода в много квартали на София ще има и положителен ефект върху сплотяването на семейства и сближаването между приятели. В следващите десетина дни мнозина ще преброят близките си, които имат бойлер или течаща топла вода, за да планират гостуване. Други пък ще зачестят посещенията си във фитнес залите и басейните, в които топлата вода все още е в изобилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инж. Боян Паунов: Не ползвайте кранчето за топла вода, когато тя е спряна
Инж. Боян Паунов: Не ползвайте кранчето за топла вода, когато тя е спряна
11 деца загинаха при автобусна катастрофа в тунел в Китай
11 деца загинаха при автобусна катастрофа в тунел в Китай