Карлово въвежда нови мерки за привличане на чуждестранни туристи. Местният туристически бранш обмисля да посреща от следващата години гостите си с домашно сладко, приготвено от цветовете на българската маслодайна роза. Нестандартната бизнес идея е на една къщите в комплекс "Старинно Карлово".
Идеята се родила от интереса, който проявили японските туристи. Всяка година групи от страната на изгряващото слънце са гости на традиционния празник на розата. Самото приготвяне на уникалното сладко от рози ще започне по време на розобера.
Атанаска Зелямова - аниматор в комплекс "Старинно Карлово"
Рецепта от старите баби, начина по който се приготвяли сладкото в миналото, тъй като нашия комплекс е обвързан с автентични неща, стремим се да запазваме и съхраняваме тази традиция.
Аниматорите на комплекса посочиха, че сладкото от рози има слабителен ефект и затова трябва да се внимава с прекомерната му консумация, но вкусът му определено трябва да се опита, защото е уникален
Атанаска Зелямова - аниматор в комплекс "Старинно Карлово"
Сладкото е много приятно и деликатно на вкус, всеки човек по различен начин го определя, тъй като на някои им се струва много сладичко, на друг изискан.
Сладкото от рози задължително се поднася с кафе на пясък, което пък се приготвя на меден манган отпреди 100 години
Невена Войникова, турист
На много места съм пила варено кафе на пясък и от мои познати съм слушала че тука е най-хубавото
Освен кафе на пясък и сладко от рози, ако желаят туристите могат да се облекат и в автентични носии характерни само за района на Карлово.
След 30 години: Единствената опера на Енио Мориконе със световна премиера в Неапол (СНИМКИ)
Нови открития в некропол край Кайро разказват за Древен Египет преди 4500 години
На 4500 метра височина: Парашутист оцеля, след като се оплете в опашката на самолета
Когато тишината проговори: С подкрепата на „Българската Коледа“ 4-годишният Натаниел прави първите си крачки към речта