НОВИНИ

В Ковачевица недоволстват срещу честите спирания на водата

Жители на гоцеделчевското село Ковачевица се оплакаха, че части от селото често остават без вода, което създава трудности за тях и многобройните туристи. По думите им причината е в неотстранен от ВиК теч в селския водопровод. Освен това според тях местни хора своеволно въртят крановете в шахтите, за да насочват водата от един към друг квартал, което задълбочава проблема. В селото настояха ВиК да се намеси и да намери решение.

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 25.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В Ковачевица тези дни е пълно с туристи. Селото, което е обявено за национален архитектурен резерват, има над 15 къщи за гости. Хората, които ги стопанисват обаче, се страхуват, че скоро посетителите ще спрат да идват заради проблеми с водата.

Найле Пашова: Вчера две жени влизат в банята и както са се насапунисали, ми звънят по телефона: Найле, нямаме вода. Какво мога да правя
Кирил Жуглев, кметски наместник на село Ковачевица: „Трябва да спрем крановете надолу, за да има горната част."

Местни жители и собственици на къщи за гости често въртят крановете на своя глава, за да насочат водата към своите квартали.Така обаче на сухо остават останалите. В селото настояват ВиК да назначи свой служител, който да въведе ред. Освен това са категорични, че за недостига на вода до принася и скрит тич.

Крум Папазов: „Проблемът е от това, че има авария и 2 седмици наред те идват ВиК-то, само си правят разходка и в крайна сметка – нищо."

От ВиК-Благоевград обещаха, че ще направят каквото могат, за да решат проблема.

Петър Чапкънов - главен инженер на ВиК-Благоевград: "Ангажираме се още във вторник, ако има авария, която е скрита, да я потърсим, да я отстраним".

Инж. Чапкънов каза още, че във ВиК ще очакват от кметския наместник молба за въвеждане на воден режим в селото. След това ще назначат човек, който да контролира водоподаването. Същевременно ще се търсят възможности и за нов водоизточник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сеч на здрави дървета в Шумен
Сеч на здрави дървета в Шумен
От нашите пратеници: Хиляди отпразнуваха изборната победа на Ердоган
От нашите пратеници: Хиляди отпразнуваха изборната победа на Ердоган