НОВИНИ

В очакване на папа Франциск - среща с диригента на 90-те хористи

Днес е последната голяма репетиция на хора, който ще придружава папската литургия на 5 май на площад "Княз Александър I Батенберг" в София при визитата на папа Франциск. В Сутрешния блок на БНТ с диригента Милко Петров ни срещна репортерът Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
09:35, 01.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В катедралата "Свети Архангел Михаил" в град Раковски 90 певци от цялата страна за последно ще изпеят всички меси, които са задължителни за празничните дни след Пасха. Те са от различни националности - една част от хористите са мисионери в страната ни, а други пък тук са създали семейства. Сред певците има представители на Германия, Полша, Румъния и дори от далечните Филипини.

;

Отговорната задача по координацията на този огромен състав от изпълнители, както и дирижирането на една част от месите по време на папската литургия, е поверена на Милко Петров. Той обаче има сериозен опит, защото вече е дирижирал хора при посещението на папа Йоан Павел II през 2002 година в Пловдив.


Росица - хористка от София: Част от този хор е пял и когато идва папа Йоан Павел II. Но разбира се хубавото е че сега в хора има по-възрастни като нас и за тях е много супер вълнуващо, че може да участват.
Милко Петров - диригент на хора: Интересното е, че в момента, в който видим папамобила вече на площада в София има една песен, която можем да кажем, че ще я изпеем един единствен път, защото тя е посветена на папата. Тя е молитва за него казва се "Идва днес първосвещеник".
Урсула Томова - германка, живееща в Пловдив: Нещо много голямо. Нещо, което много рядко се случва в живота си и е много хубаво, когато създадохме този хор, който е голям с всичките от България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето през май: Очакват се температури от 5°-10° до 28°-33°
Времето през май: Очакват се температури от 5°-10° до 28°-33°
Бойко Борисов участва в честването на 15-годишнината на Полша в ЕС
Бойко Борисов участва в честването на 15-годишнината на Полша в ЕС