НОВИНИ

В Перник показват костюми от филма "Капитан Петко войвода"

Костюми от "Капитан Петко войвода" гостуват на Регионалния исторически музей в Перник. Реквизитът от незабравимия български сериал идва от Попово, а освен пътя на създаването му, изложбата припомня и историята на българите от Беломорска Тракия.

Айше Сали
от Айше Сали Мая Димитрова
11:31, 19.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Шарени носии, извезани с много старание и красиви шевици, разкриващи вкуса на българките от Беломорска Тракия. 15 костюма от родното място на Капитан Петко войдвода ни връщат във времето на легендарния революционер, в чиито образ влиза актьорът Васил Михайлов. На времето, когато БНТ излъчва сериала, улиците опустяват.

Пламен Събев, директор на Историческия музей в Попово: "За този е събиран автентичен реквизит. Там не са шити дрехи, които в последствие да станат реквизит от филма. Интересното в тези костюми е, че част от тях са събирани от области, които не са в България. Това са областите Дедагач, Гюмюрджина, Димотика включително, където е родното място на капитан Петко войвода".

Изложбата разказва и друга история - тази на оператора Димо Коларов, останал в историята на българското кино като човека зад обектива при снимките на филми като "Козият рог", "Вълчицата" , "Инспекторът и нощта", "Няма нищо по-хубаво от лошото време". Сред експонатите е и камерата, с която заснема "Капитан Петко войвода".

Това е майсторът на черно-бялото изображение и това е първият му и единствен цветен филм, който снима. И то телевизионен сериен филм.

Изложбата ще остане в Перник до края на март, а следващото място, където ще оживее историята на "Капитан Петко войвода" е Гоце Делчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънски земеделци проявяват интерес към биоторове в Русенско
Румънски земеделци проявяват интерес към биоторове в Русенско
Софийската опера и балет ще обяви нова дата за проваленото представление
Софийската опера и балет ще обяви нова дата за проваленото представление