НОВИНИ

Край Шабла пренебрегват местата за къмпингуване, за сметка на плажната ивица

За поредна година община Шабла изгради временни биваци за любителите на туризма сред природата. Четири терена на близо 200 декара бяха определени за т.нар. диво къмпингуване. Голяма част от почиващите на морския бряг обаче предпочитат да разпъват палатки и каравани направо на пясъчната ивица, а не на определените за това места.

шабла пренебрегват местата къмпингуване сметка плажната ивица
bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 23.07.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Едно от най-популярните места сред къмпингарите е село Крапец. Тук е и един от биваците. Разположен е в гориста местност, има контейнери за смет, както и химически тоалетни. В него обаче разпънатите палатки са доста по-малко от тези в близост до пясъчната ивица.

Иван Чакъров: „Аз бях разпънал долу на пътя, но в петък дойдоха от община Шабла цяла комисия, начело с полицай и не че ни изгониха отдолу буквално, но казаха, че ще бъдем глобени от 500 до 7000 лева. И предполагам, че това е само заради таксата от 2 лева на ден."

За разлика от Иван обаче други останали в близост до плажа, защото в бивака място за каравани няма.

Петър Петров: „Тъй като няма възможност да са качим горе, това е невъзможно".

Според Петров е крайно време да бъде приет регламент за къмпингуване, тъй като сега има коли, които паркират директно върху дюните.

Петър Петров: „Трябва да има три основни неща - трябва да се забрани да се палят огньове, не може на този вятър и на тая суха гора да палиш огън и после да си заминеш. Не може да паркираш върху дюните. Събота и неделя тука е ад. Всеки идва, паркира, остава боклуци, става и си отива".
Мариян Жечев - кмет на община Шабла: „Тоя безкраен плаж по дължина 4 километра се посещава редовно от такива туристи и регламент тук е задължителен. Защото не само отпадъците са проблем, проблем е и общественият ред и много са проблемите, които трябва да бъдат решени с такъв регламент".

Министърът на околната среда и водите Нено Димов каза по-рано в Добрич, че регламентирането трябва да стане със Закона за туризма.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: „Аз очаквам в закона за туризма да влезе както регламентът за нормалното къмпингуване, така и за дивото къмпингуване, защото докато нямаме яснота, всеки може да прескача и да прави каквото си иска".

И къмпингарите, и местната власт се надяват за следващото лято, регламент вече да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови проверки за безопасността на храните по Черноморието
Масови проверки за безопасността на храните по Черноморието
Британските принцове Уилям и Хари разказват за принцеса Даяна в нов филм
Британските принцове Уилям и Хари разказват за принцеса Даяна в нов филм