НОВИНИ

​В Сливница отбелязаха 160-годишнина от рождението на Александър Батенберг

В Сливница отбелязаха 160-годишнина от рождението на Александър I Батенберг. От ръководството на общината разказаха и за идеята си в града да има паметник на владетеля. Военните действия на Батенберг при управлението му са гордост за местните, а победата на българите под негово командване в битката при Сливница в Сръбско-българската война е още един повод за увековечаване на княза обединител с паметник.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:48, 03.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Стиховете на Иван Вазов за боевете край Сливница и до днес отекват в съзнанието на сливничани, а редом до тях се нарежда и името на княз Александър Батенберг. Вдъхновен от делото и живота на княза на Нова България, фотографът Тошо Пейков предлага един различен поглед към личността и сeмейството му.

Тошо Пейков, автор на изложбата: Досега беше разказвано за геройствата на княз Александър, за битката при Сливница. В тази изложба аз искам да покажа човешките неща, които са се случили с нашия прекрасен княз. Показвам българския. Прекрасния български привлекателния български образ.

По думите на Тошо Пейков в България и днес имаме нужда от вдъхновител като Александър I Батенберг. От човек, който жертва себе си за целия български народ.

Васко Стоилков, кмет на град Сливница: Една от най-силните личности в нашата история. Той е княз обединител. Той тук е показал най-голямото геройство, тук българската армия е спечелила първата си битка под негово командване и точно тук му е дадено прозвището в цялата Западна преса - Сливнишки герой, така че ние сливничани се гордеем с това име.

По повод годишнината от рождението на княза-обединител за жителите на Сливница имаше и прожекция на документалния филм "Имало едно време три царства ". Той разказва за владетели и дворци от основаването на България до края на Третото Българско царство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на столичния квартал Младост отново излязоха на протест
Жителите на столичния квартал "Младост" отново излязоха на протест
Общината ще ремонтира стадион Пловдив
Общината ще ремонтира стадион "Пловдив"