НОВИНИ

МОН затяга процедурата за получаване на научна степен

Просветното министерство иска да бъдат въведени минимални национални изисквания за придобиване на научни степени - като например брой публикувани статии. Освен това се предвижда кандидат-професорите, хванати в плагиатство, да бъдат уволнявани. Очаква се промените, заложени в проект за изменение на Закона за развитие на академичния състав, да бъдат приети от следващия парламент. От Съвета на ректорите обаче възразяват, че промените са направени набързо и без да са съгласувани с тях.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:40, 03.04.2017
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Въвеждането на новите изисквания се налага заради значително нарасналия брой професори, появили се след приемането на Закона за развитие на академичния състав през 2011 г.

проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: "След приемането на сега работещия закон имаше две години, в които броя на новопроизведените професори и доценти стана практически 1 към 1. Това е периода, в който се появи израза - професори на килограм".

Според министър Денков здравословното отношение "доцент- професор" по света е 3 към 1 или 3 към 2 в полза на доцентите. Затова министерството предлага промени в Закона като основната е въвеждане на минимални национални изисквания. Вече ще се дават точки например за брой монографии и статии, за цитирания, за получени отличия и награди или за защитени под ръководството на кандидат- професора дисертации. Кандидатите, които не покриват необходимите изисквания няма да се допускат до оценяване. Оказва се обаче, че от Съвета на ректорите не са запознати с промените.

проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите: "Тези точки ние не ги знаем, тези точки някой ги е измислил, може да са правилни, но това зависи от професионалното направление, зависи от много неща".
;

Проф.Тотев казва, че ректорите по принцип одобряват новите правила, но не и проекта, защото бил прибързан и не е обсъден с тях.

проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите: "Съветът на ректорите категорично гласува, че всякакви законови промени ще се правят единствено и само тогава, когато имаме работещ парламент, работещо избрано правителство, работещи комисии в Парламента. Но защо се бърза толкова много, без да е взето нашето становище".

Според проф. Тотев против проекта са гласували всичките 46 ректори, присъствали на последното заседание на Съвета. Колкото до самия проект той включва и защита на научните трудове от плагиатство. Ще има наказания за учените, за които по време на процедурата за даване на научна степен се установи, че са откраднали чужд труд или не са цитирали автор, когото използват в разработките си.

проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: "При установено плагиатство научната организация е длъжна да вземе мерки - включително да уволни човека, да му отнеме научната степен, говорим за сериозни санкции".

Ще има и специална комисия, която ще търси наличие на плагиатство като използва съвременни софтуерни продукти, които показват дали в една разработка има копирани текстове. Каква ще бъде съдбата на проекта, предстои да видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общината ще ремонтира стадион Пловдив
Общината ще ремонтира стадион "Пловдив"
Бойко Ноев: Взривът в Санкт Петербург е заради вътрешен проблем
Бойко Ноев: Взривът в Санкт Петербург е заради вътрешен проблем