НОВИНИ

В Стрелча няма да празнуват празника на розата, вместо това протестират

Минимум 16 млн. лева трябва да осигури държавата, за да бъдат подпомогнати розопроизводителите, които продадоха своята продукция под себестойността й. За това ще настоява омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи малките производители в Стрелча.Вижте прякото включване на Мариела Хубинива.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:22, 26.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Там за първи път от 22 години насам празникът на розата беше отменен. Вместо това стопаните излязоха на протест и изразиха своето недоволство от ниските изкупни цени на розовия цвят тази година. Те поискаха по-бързо да се приеме Законът за розата и розопроизводството и държавна подкрепа за сектора.

Мая Манолова, омбудсман: Моето настояване към министъра на земеделието е да осигури минимум 16 милиона лева, което означава 90 стотинки - 1 лев подкрепа de minimis за всеки килограм рози, купен под себестойност или останал неприбран. Би могло да се отпуснат помощи само срещу деклариране на площите, които са обработвани. Освен това биха могли да се възползват от възможността да платят осигуровки само за определен период от тази година, тоест само за няколкото месеца, в които трае кампанията.
Антон Симеонов, розопроизводетил от Стрелча: Да има по-сериозни субсидии на официално предадена продукция. Дори да се сертифицира какво е качеството - добро, не толкова добро, зависи от рандемана.
Росица Веселинова, розопроизводител от Карлово: Външни пазари, външна политика на самата страна, защото действитетлно българската роза е лицето на България навън, протекция от страна на държавата и добри субсидии за дребния производител.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива тревога за бомба затвори временно част от метрото в Киев
Фалшива тревога за бомба затвори временно част от метрото в Киев
Изненадваща втора среща на върха на лидерите на двете корейски държави
Изненадваща втора среща на върха на лидерите на двете корейски държави