НОВИНИ

Над 3000 са излекуваните у нас благодарение на новата терапия​ срещу хепатит С​

Близо две години и половина след прилагането на новата терапия срещу хепатит С, излекуваните пациенти у нас вече са над 3 000. Сега тенденцията е към въвеждането на медикаменти, които ликвидират вируса, независимо от типа му. Такава молекула ще бъде въведена у нас от 1 януари следващата година. Това стана ясно на 17-та Национална среща, организирана от Фондация "Медии, общество, семейство, традиции" в курорта Албена.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 26.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Хепатит С вече е лечимо заболяване. Има пациенти обаче, при които заразяването е станало много преди те самите да разберат, че са носители на вируса. А през това време той е успял да увреди черния им дроб.

Проф. Радка Аргирова-вирусолог: В момента усилията на медицината са насочени към търсене на такива медикаменти, които да спрат новообразуването на съединителна тъкан в черния дроб, което е започнало в резултат на инфекцията с хепатит С.

Иновативните терапии на редките болести бяха друга тема на форума. Миналата година Европейската агенция по лекарствата одобри ново лечение на спиналната мускулна атрофия - тежко заболяване, което често има фатален край. Пациентите у нас обаче нямат достъп до така наречената РНК - терапия, защото болестта не е включена в списъка на редките заболявания.

Проф. Ивайло Търнев - невролог: За съжаление списъкът не е актуализиран на практика от повече от 3 г. България е може би единствената европейска страна, в чийто списък на редките болести отсъства спиналната мускулна атрофия.

Лъч надежда и за болните, които страдат от агресивна форма на множествена склероза, която не се повлиява от традиционната терапия. Тази година са въведени два нови медикамента, които имат много по-силен ефект и спират развитието на болестта при повечето от пациентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян вандал повреди сериозно картина в Третяковската галерия в Москва
Пиян вандал повреди сериозно картина в Третяковската галерия в Москва
48 делегати от ЕС в Турция и техните семейства пристигнаха в Свиленград
48 делегати от ЕС в Турция и техните семейства пристигнаха в Свиленград