НОВИНИ

Валери Симеонов: ГЕРБ влезе в коалиране с ДПС

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в студиото на БНТ, че предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас ще "ликвидира тотално многопартийната демокрация". Според Симеонов американският модел, който е предложен, ще ликвидира всички малки политически сили и ще доведе до двупартиен модел.

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 21.06.2019
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
"Цялата тази тема започна с един ненормален начин за правене на политика - политика на емоция, политика на инат."

Така Валери Симеонов коментира предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас, което се очаква днес парламентът да гласува на второ четене. Той каза, че това предложение не е обсъждане в коалиционен съвет, според него не е коментирано и в ГЕРБ - дори те били изненадани от предложението на премиера.

"Такова предложение ликвидира тотално многопартийната демокрация.", каза Симеонов и допълни, че многопартийната демокрация е най-висшата форма на демокрация, постигната от обществото.
"Премахване на субсидиите спрямо партии всъщност превръща системата точно в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво представлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии"

Партиите от коалиция "Обединени патриоти" не са обсъждали предложението.

"Вчера се събрахме с ръководството на ВМРО и си дадохме една трезва равносметка, че това решение не трябва да продължава своя път към пленарна зала и трябва да бъде най-малкото отложено, за да има консултация с всички политически сили."

Симеонов изтъкна, че ГЕРБ е нарушил коалиционното споразумение и приоритетите на управляващата коалиция, и че "влезе в коалиране с ДПС".

"Нека ГЕРБ да реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС, да заповяда."

Валери Симеонов настоява за спешен коалиционен съвет на управляващата коалиция.

Той припомни, че през 2015 година "Патриотичен фронт" (тогавашната коалиция между ВМРО и НФСБ) е направила предложение за намаляване на субсидията на 6 лева.

"Безспорно е вярно, че тази субсидия е безкрайно раздута, тя трябва да бъде намалена. Но ликвидирането на субсиидите води всъщност до ликвидиране на възможността не само да съществуват малките партии като нашата, като тези на колегите, но и навлизането на нови политически партии."

За Симеонов този начин на водене на политика, популизмът, който той определи като "подмазване на простолюдието", е обиден за всички интелигентни хора в държавата.

"Има модели в Европа, има модели на смесено финансиране. Трябва да се намали субсидията, но от друга страна трябва да се даде възможност и за финансиране. Но не неограничено. Този, който е на власт, фактически той командва фирмите."

Относно участието на бизнесмени във властта, според него не бизнесмените стават политици, а политиците - бизнесмени. Като един от най-големите примери за това Симеонов посочи Ахмед Доган.

Във връзка с приетите нови разпоредби за шума, които Народно събрание окончателно прие вчера, Симеонов коментира, че се чувства удовлетворен.

"Има един закон, който е прост, опростен, действен, елементарен и който задължително ще доведе до резултатност в борбата с тази болест на цивилизацията."

Той допълни, че строителните дейности също влизат в рестрикциите на закона. Контролът ще се упражнява през деня от Регионалните здравни инспекции и съответните министерства.

Като пример той даде Министерство на транспорта, което да контролира шума за корабите, които плуват около брега със силна музика. А в тъмните часове само и единствено полицията ще е отговорна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се установява контролът върху кучетата домашни любимци?
Как се установява контролът върху кучетата домашни любимци?
САЩ забраниха на свои авиокомпании да летят над Персийския и Оманския залив
САЩ забраниха на свои авиокомпании да летят над Персийския и Оманския залив