НОВИНИ

Валери Симеонов: В парк Пирин ще се разреши построяването само на един лифт

Обединени патриоти нямат достатъчно кадри в основните енергийни структури в държавата - това недоволство изрази вицепремиерът Валери Симеонов в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". По думите му това противоречи на споразумението между коалиционните партньори в началото на мандата. Симеонов повтори още веднъж, че на територията на национален парк Пирин няма да се строи. Единствено ще бъде изграден втори лифт над Банско.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 29.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Валери Симеонов изрази недоволството от липсата на кадри на ОП в управлението, защото съгласно политическото споразумение, които е сключено с ГЕРБ в началото на мандата, е трябвало да има пропорционално участие на кадри и на двете политически сили. Защото отговорността е обща, заяви Симеонов.

По думите му ОП няма никакво участие в дружествата в енергетиката с три много скромни изключения.

Симеонов заяви, че нямало да постави този въпрос, ако не е научил по думите му за "скандално назначение в Енергийния системен оператор". Променен е управителният съвет в ЕСО, който трябва в предстоящ период да усвои около 500 млн, (150 млн. от които са от Европейската банка за възстановяване и развитие) за разширяване на мрежата, за студения резерв на ТЕЦ-овете и за далекопровода България - Гърция.

"Изведнъж се сменя целият борд на директорите. Да, изтекъл му е мандата, но без всякакво съгласуване с коалиционните партньори и това предизвика реакцията. Там се поставят лица, които меко казано са компрометирани", заяви вицепремиерът.

Симеонов твърди, че е подал сигнал в Прокуратурата за една "изключително криминална сделка" за купуването на 2 млн. и 400 хиляди тона варовик за нуждите на ТЕЦ Марица Изток 2.

Симеонов заяви, че ОП нямат поглед върху нито едно от енергийните дружества.

Симеонов пак повтори, че на концесионната зона от 2% от Пирин, ще се разреши построяването само на един лифт.

"Нищо друго. Така че нямаме никакво основания за притеснения. Продължават да се разпространяват лъжи, че ще се строяло върху 46 % от територията. Пълни глупости. това е забранено, както от Закона за защитените зони, така и от Плана за управление и от този, който променихме също е забранено. Всякакво строителство, освен за водохващане на тази територия."

Вижте целия разговор във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивото на река Сена достигна пикови нива тази нощ
Нивото на река Сена достигна пикови нива тази нощ
Проф. Ваньо Митев ръководил престъпната група за незаконен прием на чужденци
Проф. Ваньо Митев ръководил престъпната група за незаконен прием на чужденци