НОВИНИ

Какви са мерките на общината за по-чист въздух?

Какви са мерките на общината за по-чист въздух. Темата в "Денят започва" коментират Лорита Радева, общински съветник към ГЕРБ, председател на Комисията по опазване на околна среда и Иван Таков, общински съветник от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 29.01.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
Иван Таков, общински съветник от БСП: Моето предложение беше след като отнемаш правото на хората да ползват автомобилите, да се дава право да се ползва този зелен билет.

За системата за ранно оповестяване Такев каза вчера превишенията на места са били над 600 микрограма на куб.м, а за да се въведе зеления билет са били над 200.

Иван Таков, общински съветник от БСП: Системата не отчете това, а, че ще има високо замърсяване на две от станциите между 150-200, което отново поставя под въпрос малко ефективността на част от мерките, ако тази система не работи адекватно. В момента тази система се базира на 4 станции и една пета на Копитото. Тази, която беше на Орлов мост, е преместена в Младост и не е включена в системата за ранно оповестяване.
Лорита Радева, общински съветник към ГЕРБ, предс. на екокомисята: Столична община по определена схема предприема разрешаване на паркиране по основни булеварди безплатно за граждани, така че да могат да оставят автомобилите си близо до спирки на градски транспорт и да ползват градски транспорт. Вчерашният ден показа, че когато кметът на София има гласуваните мерки, реакцията беше изключително бърза, навременна и първите резултати дадоха положителен резултат. Хората разбраха, насочиха се към градския транспорт. В Комисията по околна среда периодично ще постъпва информация за прилагането на мерките,така че ще можем в някои от следващите дни конкретно да знаем не само резултати от броя на продадени билети, но и редица други показатели, които се проследяват.

Данните се изменят ежеминутно. Екипът ни бе при една от станциите, която е в кв."Павлово". Тя отчете съдържание на фини прахови частици около 53 микрограма на куб.м.,които се увеличиха с 8 микрограма в рамките на половин час. Тези проби ще бъдат осреднени като ще се отчете имало ли е превишение на нормите. По-високите норми са опасни за деца, възрастни, хора със заболявания, коментира пред БНТ инж.Валери Серафимов.

Нормата за 24 часа е 50 микрограма на куб.м. В София има 6 станции в кварталите "Дружба", "Хиподрума", "Младост", "Надежда", "Копитото" и "Павлово". Те работят в реално време 24 часа в денонощието изпращат данните в централен диспейчерски пункт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ваньо Митев ръководил престъпната група за незаконен прием на чужденци
Проф. Ваньо Митев ръководил престъпната група за незаконен прием на чужденци
Ваня Кастрева: Ще се преструктурира учебното съдържание заради грипната ваканция
Ваня Кастрева: Ще се преструктурира учебното съдържание заради грипната ваканция