НОВИНИ

Валери Симеонов: От мен не искат извинение, искат само оставка

„Не поставям под съмнение състоянието на децата с увреждания“, заяви в сутрешния блок на БНТ1 вицепремиерът Валери Симеонов. Той обясни думите си по адрес на протестиращите майки с натиска, който те са оказвали в продължение на месеци, за да се приеме Законът за хората с увреждания. „Няма да се извиня, защото не искат това от мен, искат ми оставката“, категоричен бе Симеонов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 24.10.2018
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Валери Симеонов обясни, че репликата му, която провокира майки на деца с увреждания да поискат оставката му, е била свързана с прибързването със Закона за хората с увреждания, а фразата „уж болни деца“ - с това, че наистина болните по думите му деца са били държани „от сутрин до вечер“ на протести, допълни той. „Не знам с какво майчинско чувство държат тези деца навън“, допълни той.

Вицепремиерът подчерта, че не отрича състоянието на децата с увреждания и допълни, че със състоянието им се спекулира.

Валери Симеонов, вицепремиер: Не поставям под съмнение състоянието на децата. Не съм човек с неестествени, ненормални възприятия. Удобно е да се изрисува образът на обществения враг - всички виждаме, че са болни, но той отрича, че са болни.

Майките на децата с увреждания имат избор да водят нормален диалог чрез представителните организации, а не чрез протести, подчерта Валери Симеонов. По думите му, на проблемите на хората с увреждания наистина не е било обръщано внимание дълго време, но от началото на работата на настоящето правителство проблемите им са били поставяни на обсъждане.

Валери Симеонов, вицепремиер: Много пъти съм се извинявал, включително и в периода на тази година и половина, когато съм правил грешки. Не считам, че изваждането на думата „уж“, акцента, който в момента поставяте, тълкуването от сутрин до вечер на моите думи, изваждането на думата „уж“ от общия контекст, е редно.

Валери Симеонов подчерта, че от него не се иска извинение, а само оставка. Той допълни, че дори да беше предложил извинение за репликата си, щеше да има съмнения за искреността му.

Валери Симеонов, вицепремиер: С други думи, предпочитам да бъда докрай откровен, последователен и честен спрямо обществото, какъвто съм бил, да казвам нелицеприятните истини, които другите не смеят да назоват, но да не бъда лицемерен, двуличен. Така че пак ви казвам, ако се бях извинил, нямаше да бъде искрено.

Вицепремиерът определи фокуса върху себе си като неестествена медийна кампания. Той подчерта, че макар да е обрисуван като „звяр“, той неколкократно лично е помагал на хора с увреждания.

;

На вота на недоверие не е ясно как ще гласува „Атака“, но ще продължим да търсим диалог, заяви Валери Симеонов. Коалицията ще се разпадне, само ако не се изпълни програмата ѝ, а една евентуална оставка няма да доведе до такива последици, смята вицепремиерът.

Валери Симеонов, вицепремиер: За мен най-важното е какво ще свършим. Показателите за тази година и половина са положителни и това е факт.

Той допълни, че е рано да се допусне възможността партия „Атака“ да поеме по друг път. „Няма нищо сигурно в живота“, заяви той. Вицепремиерът призна, че не е сигурен дали Волен Сидеров ще присъства на коалиционен съвет с премиера.

Валери Симеонов, вицепремиер: Не мога да разбера какво очаквате да стане. Всичко е възможно. Живи хора, различни характери, различни, ако щете, политически партии. В някой момент някой взима решение и поема по друг път. Няма да стане за пръв път в българската или световната политика. Това са даденостите.
;

Валери Симеонов подчерта, че протестиращите, които искат оставката му, са далеч по-малобройни от неговите избиратели, но допълни, че не желае контрапротест в негова подкрепа, защото на „уличния натиск не се отговаря с уличен натиск“. Чрез искането за оставка се иска събаряне на правителството, изтъкна той.

Валери Симеонов, вицепремиер: Зад тези протести, за съжаление, виждам политически искания. Това е повече от ясно, защото икономическите искания са удовлетворени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанската полиция залови 1400 кг кокаин, има задържан българин
Испанската полиция залови 1400 кг кокаин, има задържан българин
Невяна Владинова и Катрин Тасева пред БНТ след Световното първенство в София
Невяна Владинова и Катрин Тасева пред БНТ след Световното първенство в София